Sob 7 Maj 2016

Cena železove rude v primežu Kitajske

V zadnjih petih letih se je cena železove rude (62-odstotni delež železa, cena je v ameriških dolarjih za tono in vključuje tudi prevoznino na Kitajsko v pristanišče Qingdao) zmanjšala za 67 odstotkov. Ključni razlog za padec je presežek ponudbe nad povpraševanjem, negativno pa je na ceno železove rude vplivala tudi apreciacija ameriškega dolarja, priča kateri smo bili v letih 2013, 2014 in 2015.  

A v letošnjem letu je investiranje v železovo rudo ena izmed najbolj donosnih strategij. Od konca lanskega leta do 5. maja se je cena surovine povečala za 38 odstotkov. Od najnižje točke letošnjega leta, dosežene 13. 1. 2016, do najvišje točke letošnjega leta, dosežene 21. 4. 2016, pa je cena železove rude zrasla za kar 62 odstotkov. In kateri dejavniki so povzročili rast? Največji »krivec« je Kitajska. Država se je odločila s pomočjo novih infrastrukturnih projektov povečati verjetnost doseganja prej zastavljenih gospodarskih ciljev, dodaten pritisk navzgor pa je prišel tudi s strani kitajskih vlagateljev, ki so letos močno povečali zanimanje za terminske pogodbe na surovine. Omeniti velja tudi »pomoč« ameriške centralne banke FED, ki je zmanjšala svoje ambicije glede zategovanja monetarne politiki. To je negativno vplivalo na ameriški dolar, depreciacija ameriške valute pa je blagodejno vplivala na cene surovin. 

V zadnjih dveh tednih se je železova ruda pocenila za 14 odstotkov. Kitajski regulatorji so se odločili za sprejem ukrepov, namenjenih zniževanju obsega špekulativnih investicij v terminske pogodbe na surovine, zaloge železove rude v kitajskih pristaniščih pa so dosegle najvišje ravni v zadnjih 13 mesecih. Kaj se bo dogajalo z železovo rudo v prihodnjih mesecih bo tako v veliki meri odvisno od dogajanj na Kitajskem. Nikakor ne bo odveč tudi spremljanje retorike FED-ovih predstavnikov in situacije na valutnih trgih.

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 7. 5. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več