Sob 12 Maj 2018

Cena surove nafte raste

V zadnjih tednih smo priče rasti cen naftnih derivatov. Deloma je to posledica apreciacije dolarja proti evru, raste pa tudi cena tekočega zlata. Januarja letos je cena za 159-litrski sod nafte tipa Brent prvič po padcu konec leta 2014 spet presegla mejo 70 dolarjev, trenutno pa se cena giblje okoli 77 dolarjev.

Razloge za rast gre iskati tako na strani ponudbe kot tudi na strani povpraševanja. Običajno se pri ceni nafte najprej gleda na ponudbo. OPEC je skupaj z Rusijo največji proizvajalec surove nafte. Ukrepi glede zmanjševanja količine načrpane nafte očitno dajejo rezultate, in to čeprav se povečuje črpanje nafte iz skrilavcev v ZDA. Zadnji zagon cenam surove nafte so bile sankcije, ki so jih ZDA zopet uvedle proti Iranu. Iran verjetno ne bo mogel več prodajati nafte na Zahod, zaradi česar bi se morala količina načrpane nafte v Iranu zaradi zmanjšanja povpraševanja bistveno zmanjšati. Kljub temu ne smemo pozabiti Kitajcev. Na kitajski borzi so pred časom uvedli instrumente, s katerimi je možno trgovati s surovo nafto tudi v kitajskih juanih in se tako izogniti trgovanju s surovo nafto v ameriških dolarjih. Kitajsko povpraševanje po surovi nafti raste, medtem ko domača proizvodnja niti približno ne more zadovoljiti domačih potreb, k zmanjšanju potrošnje naftnih derivatov pa ne pripomorejo niti napori k povečanju števila motornih vozil na električni pogon. Kitajska je tako pomemben uvoznik surove nafte. V preteklem letu so bile ugodne tudi rafinerijske marže. Tako so kitajske rafinerije povečale proizvodnjo, s tem pa se je dodatno povečal tudi uvoz surove nafte. Proizvodnja naftnih derivatov se je močno povečala in Kitajska je celo postala izvoznik naftnih derivatov, čeprav jih je do zdaj vseskozi uvažala. Kitajcev ameriški ukrepi zoper Iran ne bodo prizadeli. Možno je, da bodo načrpano nafto, ki je Irancem ne bo uspelo prodati, pokupili sami in obenem zmanjšali nakupe drugod, možno da tudi v ZDA. V tem primeru sankcije zoper Iran ne bi smele bistveno vplivati na ceno surove nafte.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK: BORZNI KOMENTAR: 12. 5. 2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več