Pet 12 Dec 2014

Cena nafte strmo navzdol

Dogajanje na svetovnih delniških trgih že kar nekaj tednov v glavnem kroji cena nafte, ki nezadržno pada. Sodček zahodne teksaške nafte je že dosegel ceno dobrih 60 dolarjev, medtem ko je vrsta nafte brent padla pod 65 dolarjev, kar je petletno dno. Razlogov za drastičen padec cene nafte je več, glavni pa je povečana proizvodnja nafte iz skrilavca v ZDA, kjer z novo tehnologijo načrpajo največ nafte v zadnjih 31 letih. Samo v zadnjih petih letih so ZDA povečale proizvodnjo nafte za 70 odstotkov. Drugi razlog je v odločitvi naftnega kartela Opec, ki obvladuje okrog 40 odstotkov naftnega trga, da ne zmanjša količine načrpane nafte.

ZDA so odločene, da se pri oskrbi z nafto osamosvojijo, kar jim odlično uspeva, saj so v letošnjem letu proizvedle že 89 odstotkov lastnih potreb po nafti. Padec cene nafte zagotovo prinaša na kapitalske trge negotovost, ki se kaže v večji volatilnosti delnic, obenem pa so padci cen delnic iz energetskega sektorja zelo visoki. Razlog, ki govori v prid padcu cene nafte, je relativno šibka svetovna gospodarska rast in posledično šibko povpraševanje po nafti ob veliki presežni ponudbi.

Nižje cene nafte imajo tudi pozitivne učinke, saj ostane prebivalstvu več razpoložljivega dohodka, ki ga troši. Po drugi strani pa nižja cena nafte za evropsko gospodarstvo pomeni dodaten korak k grozeči deflaciji, zato so v ceno evropskih  delnic, ki so blizu sedemletnega vrha, že do neke mere vključene špekulacije o ukrepih ECB, ki naj bi jih sprejeli na zasedanju januarja prihodnje leto. Ti ukrepi so v prvi vrsti usmerjeni v stabilizacijo cen in torej doseganje stopnje inflacije, ki je malo pod dvema odstotkoma, kar je glavni cilj ECB. Pričakuje se, da se bo ECB poslužila politike tako imenovanega kvantitativnega sproščanja, s katerim je FED uspešno pomagal, da so ZDA izšle iz zadnje krize. Kako uspešni bodo politika in ukrepi ECB bo pokazal čas. Vsekakor pa evropsko gospodarstvo za ponoven zagon gospodarske rasti nujno potrebuje pomoč centralnih bank ob sprejetju strukturnih reform posameznih držav.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 12. 12. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič