Sob 11 Feb 2017

Cena denarja

V nekaterih državah v razvoju se je očitno končalo obdobje poceni denarja. Centralne banke so nehale zniževati obrestne mere in če se bodo trendi nadaljevali, si lahko obetamo zviševanje obrestnih mer.

Za zadnje presenečenje je poskrbela indijska centralna banka. Čeprav so investitorji pričakovali znižanje ključne obrestne mere za 25 bazičnih točk, se to ni zgodilo. Indijska centralna banka se očitno boji, da bi se inflacija začela zviševati, pa čeprav je stopnja inflacije trenutno pod ravnijo ciljane stopnje inflacije, to je 5 odstotkov, medtem ko se gospodarska rast ohlaja.  

Sicer bolj po pričakovanjih so na zasedanjih ta teden obrestne mere pustile na isti ravni tudi centralne banke na Tajskem in na Filipinih. Prav filipinska centralna banka naj bi po pričakovanjih prva v regiji zvišala obrestno mero, saj je država precej ranljiva na odlive kapitala. Država načrtuje precejšnje povečanje proračunskega deficita zaradi večjih vlaganj v infrastrukturo, ki je v zelo slabem stanju, obenem pa je nujno potrebna za gospodarsko rast. Tajska centralna banka je prav tako pustila obrestno mero nespremenjeno. Gospodarska rast je na ravni 3 odstotkov, kar je nizka rast za državo v razvoju, kot je Tajska. Centralna banka je bila v precepu – ali znižati obrestno mero in s tem spodbuditi gospodarsko rast ali jo zvišati in s tem preprečiti odliv kapitala v prihodnje. Na koncu so se odločili, da ohranijo obrestno mero nespremenjeno, kar so pričakovali tudi analitiki.

Ključno vlogo igrajo surovine ter energenti. Večina surovin se je v preteklem letu podražila, prav tako je poskočila cena surove nafte. Omenjene države so večinoma uvoznice surovin, predvsem pa uvažajo nafto in naftne derivate. Zvišanje cen nafte vpliva ne samo na cene energentov, temveč je pomembno tudi za splošno raven cen, torej zvišuje inflacijo. Drugi razlog je stališče ameriške centralne banke, da bo še naprej zviševala obrestne mere. To za države v razvoju pomeni, da se bo kapital začel seliti v ameriške dolarje, pri čemer bodo vlagatelji prodajali domačo valuto in s tem zmanjševali devizne rezerve. Zmanjševanje deviznih rezerv verjetno ni najbolj posrečen odgovor na tak proces, boljši odgovor je zviševanje obrestnih mer, s katerimi se poveča privlačnost domače valute.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 8, 11. 2. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič