Pet 10 Nov 2006

Čas za sektorsko rotacijo?

V zadnjih tednih smo lahko spremljali dokaj opazen preobrat v revizijah napovedi poslovanja največjih podjetij, ki so bile posledica pričakovanj o nižji gospodarski rasti svetovnega gospodarstva, v prvi vrsti ameriškega. Hkrati so se posledično pojavila tudi vse močnejša ugibanja o nadaljnjih akcijah centralnih bank, ki bi utegnila prav zaradi bolj pesimističnih makroekonomskih napovedi začeti z zniževanjem temeljnih obrestnih mer že v prvem četrtletju prihodnjega leta. To spet bolj velja za ameriško centralno banko, manj pa za evropsko pod vodstvom Jean-Claude Tricheta, ki se zaenkrat obnaša precej bolj agresivno.

Posledično se je na delniški trg vlilo nekaj več optimizma, saj že sama zaustavitev procesa dvigovanja temeljnih obrestnih mer ugodno vpliva na vrednotenje in s tem tečaje delnic. Vprašanje pa je, kje so v tem trenutku meje rasti delniških trgov, saj bi lahko poslovni rezultati tretjega četrtletja po dolgem času zopet razočarali vlagatelje. Trenutno tega sicer še ne moremo trditi, saj je število podjetij, ki so že predstavila svojo uspešnost, še precej majhno, hkrati pa ta podjetja ne predstavljajo reprezentativnega vzorca celotnega gospodarstva. Kljub temu pa lahko navedemo nekaj splošnih ugotovitev.

Velika večina podjetij je zaenkrat s svojimi rezultati pozitivno presenetila, kar pomeni, da se je obdobje rasti dobičkov podjetij verjetno nadaljevalo tudi v tretji četrtini leta 2006. Skrbi pa nas lahko nadaljevanje trenda, ki sem ga omenil že na začetku, to je zniževanje napovedi dobičkov na delnico za celotno leto 2006 in za leto 2007. Razmerje med pozitivnimi in negativnimi popravki napovedi je sedaj že nekaj tednov manjše od ena, kar pomeni, da analitiki svoje ocene v povprečju znižujejo. Sicer se v zadnjih dneh kazalec spet bolj približuje točki preloma. Kljub temu pa je še vedno kar osem od desetih ekonomskih sektorjev v rdečem. Popravki napovedi so še slabši za leto 2007, pri čemer je zanimivo, da imajo večjo vrednost kazalca od ena tako imenovani defenzivni sektorji kot so finance, osnovne potrošne dobrine in oskrba. Sektorji, ki so v zadnjih obdobjih najhitreje rasli, kot so energetika in surovine, beležijo trenutno največje popravke napovedi dobička na delnico navzdol, zato tu previdnost, kljub občutni korekciji, ne bo odveč.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo