Sob 20 Apr 2019

Čas za optimizem ali pesimizem?

Globalna gospodarska rast se ohlaja, v Italiji smo pred kratkim že doživeli tehnično recesijo. 

Nemčija se ji je za las izognila. V ZDA smo imeli inverzijo krivulje donosnosti ameriških obveznic, kar se je v zgodovini pokazalo kot eden najboljših napovednikov recesije. Brexit se trenutno zdi za politike v Veliki Britaniji gordijski vozel. Analitiki za delniška podjetja v ZDA pričakujejo recesijo dobičkov v prvem četrtletju. In še veliko drugih dogodkov bi lahko vzbudilo strah glede prihodnosti globalne ekonomije.

Pa kljub temu pogled na borzne trge kaže popolnoma drugačno sliko. Odlično prvo četrtletje, ki je bilo po donosih eno najboljših v zadnjih 20 letih, več kot očitno kaže znake optimizma na borznih trgih. Globalni indeks delniških podjetij je že v območju petih odstotkov od rekordne vrednosti, delniški indeks največjih delniških podjetij v ZDA, S&P 500, pa se približuje območju enega odstotka od rekorda.

Kaj torej borzni trgi vidijo drugače? Dejstvo je, da je pričakovana gospodarska rast za letošnje leto nižja od lanske. Vendar so napovedi za prihodnje leto že bolj pozitivne in za zdaj predvidevajo 3,6-odstotno rast. Pomembno so k veselju na borznih trgih prispevale tudi centralne banke. Poplava poceni denarja močno vpliva na borzne trge, saj zelo nizki donosi obveznic investitorje silijo v bolj tvegane naložbe. Nemška desetletna obveznica ima komaj pozitiven donos, ki je bil še nedolgo tega negativen. Naklonjenost vlagateljev bolj tveganim naložbam je torej razumljiva.

Tudi prvi pogled na vrednosti globalnih borznih indeksov je lahko zavajajoč. Čeprav so nekatere vrednosti že res blizu rekordnim, pa smo glede na cenovne količnike še daleč od rekordov. Torej so vrednotenja glede na lastna vrednotenja indeksov v preteklih letih sorazmerno ugodna.

Sočasno smo v prihodnost pomaknili nekatere ključne politične težave, kot je Brexit. Tudi signali s pogajanj med Kitajsko in ZDA so večinoma pozitivni. K pozitivnim novicam bi lahko primaknili še nekatere pozitivne signale s kitajskega trga.

Dejstvo je, da če bomo dovolj dolgo govorili, da kriza prihaja, bomo enkrat zagotovo s svojo napovedjo točni. Vendar menim, da so glede na vse našteto take napovedi vsaj za bližnjo prihodnost prenagljene. Tako da lahko upravičeno vsaj za zdaj mirno ostajamo v vagonu optimizma.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 20. 4. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več