Pon 7 Jun 2010

Čas za nakupe

Pretekli mesec vlagateljem na borzah ni bil pretirano naklonjen, saj so glavni svetovni delniški indeksi izgubili kar nekaj vrednosti. Dejstvo je, da so kapitalski trgi precej nervorzni, kar je dobro vidno tudi na tečaju EUR/USD. Ali smo se z majskimi razprodajami že približali dnu na delniških trgih in je v prihodnje moč pričakovati bikovski trend? Odgovor šefov treh največjih svetovnih družb za upravljanje, je pritrdilen. Laurence Fink (BlackRock), Warren Buffett (Berkshire Hathaway) in Barton Biggs (Traxis Partners) so enotnega mnenja, da je sedaj velika priložnost za nakup delnic in to izrecno ameriških podjetij. Za evropske delnice namreč nimajo dobrega mnenja, ker se Evropa sooča s finančno krizo določenih držav, ki se lahko razširi. Po drugi strani je ZDA na poti gospodarskega okrevanja, kar nenazadnje kažejo najbolj sveži makroekonomski podatki, delnice pa so trenutno podcenjene. Po dobrih objavah ameriških podjetij v prvem kvartalu letošnjega leta, kjer so podjetja iz indeksa S&P500 zaslužila v povprečju 19,87 dolarjev na delnico, kar je 53 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, se za drugi kvartal pričakuje še boljše rezultate.

V Evropi, kjer se že po donosnosti indeksov opazi, da ni vse v najlepšem redu, je iz poročila ECB razvidno, kako veliko nezaupanje obstaja med finančnimi institucijami, saj si banke med seboj nočejo posojati, ker ne vedo, koliko je posamezna finančna institucija izpostavljena tveganjem. Ta teden so posojila čez noč pri ECB dosegla rekordne ravni, saj so banke plasirale kar 320 milijard evrov sredstev, kar je največ od ustanovitve evra leta 1999. Deželno tveganje se torej stopnjuje predvsem zaradi zaskrbljenosti, da 750 milijard evrov velik reševalni paket ne bo dovolj, da bi zaustavil nadaljno širitev finančne krize. ECB je obenem povedala, da bodo morale banke odpisati letos več kreditov kot v preteklem letu.

Azijske delnice se zaradi dobrih makroekonomskih novic iz največjega svetovnega gospodarstva v zadnjih dneh pobirajo, potem ko so v maju zabeležile največji padec v zadnjih 19 mesecih. Dejstvo je, da so poleg ZDA, razvijajoči azijski trgi v zadnjem času med vlagatelji bolj priljubljeni, vendar tudi bolj tvegani od razvitih trgov. Za izjemo velja Kitajska, ki s svojo restriktivno politiko zaradi nepremičninskega balona upočasnjuje gospodarsko rast, zato se vlagatelji na borzi pri investiranju v kitajske delnice obnašajo bolj previdno.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt