Pet 20 Dec 2013

Brez »ČE-jev« pri delniških trgih tudi naprej nebo šlo

Pri vseh večjih svetovnih trgih se v naslednjih letih pričakuje postopno povečevanje gospodarske rasti, iz letošnje okoli 3-odstotne do 3,5-odstotne v naslednjem letu. Prav tako so vodilni makroekonomski indikatorji povsod pozitivni in z trendom naraščanja.

 Evropa ima pri tem najnižjo napovedano rast, okoli 1-odstotno v naslednjem letu in 1,5-odstotno v letu 2015. Nižja rast, visoka brezposelnost in politična neenotnost so tudi glavni razlogi za relativno nižja vrednotenja evropskih delnic od npr. ameriških. Dokapitalizacija, sanacija ter izboljšanje posojilne aktivnosti bank, ki jo pričakujemo naslednje leto, bi lahko povzročila nadaljnji optimizem pri evropskih delnicah, ki jim nekateri napovedujejo nadpovprečno leto. Neznanka pri teh napovedih ostajajo stari dejavniki, predvsem politična neenotnost in počasno sprejemanje nujno potrebnih reform.

ZDA po drugi strani beležijo fantastične makroekonomske kazalnike, podjetja tam izboljšujejo svoje napovedi, nezaposlenost se znižuje z zadovoljivim tempom, nepremičnine pa doživljajo pravi preporod. Če k temu priključimo še letošnji rekordni obseg stimulacij s strani Zveznih rezerv ni čudno da se je trg z donosi zavihtel krepko čez dvajset odstotkov. Neznanka ki visi nad prihodnostjo ameriškega trga je vpliv zniževanja stimulacij in relativno visoka vrednotenja delnic, ki v ceni že vsebujejo precejšnji del pozitivnih novic. Obstaja možnost, da bo delniški trg zaradi selitve kapitala v naslednjem letu delal relativno slabše glede na ostale trge in regije.

V Aziji opažamo izboljšave makroekonomskih kazalnikov, predvsem na Kitajskem od poletja naprej in hkrati pozitivne novice glede prihodnjih reform, ki so precej usmerjene na domačo potrošnjo in manjšo odvisnost od tujine. Nadaljnja stimulativna politika Japonske in depreciacija jena pa tudi tu pušča še nekaj prostora za rast delnic.

Ostali rastoči trgi so skupek zelo različnih zgodb. Pri nekaterih državah z dvojnim primanjkljajem (Brazilija, Turčija, J. Afrika, Poljska) je večja možnost odliva tujega kapitala ob morebitnem prenehanju stimulacij s strani Zveznih rezerv, zato so pričakovanja za rastočo azijsko regijo nekoliko višja. Glede na velik zaostanek v letošnjem letu, bi rastoči trgi v naslednjem letu lahko nadoknadili nekaj zaostanka za razvitimi. Kot glavni neznanki pa ostajata ohranjanje visoke gospodarske rasti ter vpliv zmanjševanja stimulacij, ki lahko povzroči odliv kapitala.

Glede na vse navedene neznanke je priporočljiva razpršitev portfelja v delnice več svetovnih držav oziroma regij, ki imajo vsaka svoje priložnosti in nevarnosti. 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o. 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt