Pet 7 Jan 2011

Božiček uresničil večino želja investitorjem po svetu

Današnji dan na borzah po svetu ne bo prinesel večjih sprememb, veliko borznih trgov je namreč zaprtih, ostali bodo čakali na konec trgovalnega dne, ki bo pregovorno ponedeljkovo dolg. Večina investitorjev je namreč z mislimi že v letu 2011 in pri novih optimističnih načrtih, saj tekoče novice in trenutno stanje nakazujejo na nadaljevanje svetovnega okrevanja, temu primerna so tudi pričakovana borzna gibanja. K povečanemu optimizmu lahko dodamo še boljše objave iz ameriškega nepremičninskega in trga dela, ki sta bili dolgo časa uganki gospodarskega okrevanja, zadnji podatki pa nakazujejo, da se tudi na tem področju stanje izboljšuje. Priporočila glavnih bank in analitikov tako napovedujejo še eno solidno leto, ocene okoli donosov se gibljejo nekaj nad povprečnimi.

Navkljub visoki ceni nafte ima svetovna ekonomija očitno še dovolj goriva v rezervoarju za premagovanje poti navzgor po nekoliko dotrajani asfaltni cesti, ki so jo vzdrževalci v zadnjem času sicer dobro zakrpali. Še posebej zadnji del poti v letošnjem letu je za potnike minil brez večjih pretresov in lukenj, prtljaga v prtljažnem prostoru se praktično ni premaknila in osvežilna pijača na sprednjih sedežih ni puščala sledi po kabini avtomobila. Večini, ki je konec lanskega leta Božička prosila za dobro borzno leto, se je tako želja uresničila, s svojimi sanmi in severnimi jeleni ni obiskal le nekaterih borz, med drugim tudi tiste, ki ima svoje prostore na Slovenski 56. Glavni svetovni indeksi tako leto zaključujejo s solidnimi donosi, na kar je pomembno vplivala tudi depreciacija eura proti posameznim valutam.

Še veliko bolje so leto zaključili tisti, ki so stavili na industrijske in žlahtne kovine, saj se je povpraševanje po njih precej povečalo, temu primerno pa so sledile tudi cene. Kakšen bo njegov odziv na vsa pisma z željami za leto 2011 lahko samo ugibamo, najverjetneje pa le ne bo mogel ustreči vsem željam, še posebej ne tistim bolj zahtevnim. Naslednja sezona svetovne borzne zgodbe se tako s prvim delom nadaljuje v ponedeljek, ko bodo nastopili vsi glavni igralci, kot vedno pa so scenaristi obljubili zanimive zgodbe, s katerimi se bo kolesje borznih trgov zavrtelo novim dogodivščinam naproti. Še prej pa zvestim bralcem naše rubrike v Novem letu 2011 želimo veliko zdravja, poleg tega pa tudi veliko dobrih investicijskih odločitev!

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt