Pet 14 Aug 2009

Borzni trgi ne poznajo predaha

Vzpon svetovnih indeksov počasi že spominja na dobro pripravljenega pohodnika, ki se je celo pomlad pripravljal na začetek pohodov v gore. S pravim tempom in lepim vremenom naš pohodnik dodatno krepi voljo in kondicijo, ki ga z lahkotnimi koraki nese proti vrhu. Vmes ga sicer zmoti skalnata ali neutrjena steza ter slabo vreme, ki ga nekoliko upočasnijo, vendar neutrudno napreduje naprej.

Kratek pohodniški sestavek bi lahko bil prepis iz kakšnega romana ali priročnika za gorske navdušence, lahko pa tudi slikovito opisuje dogajanje na borzah od začetka marca dalje. Močna rast svetovnih delniških trgov se tako na krilih dobrih objav poslovnih rezultatov nadaljuje, saj je večina podjetij presegla pričakovanja analitikov za drugi kvartal poslovnega leta. Iz glavnega ameriškega indeksa S&P 500 je tako do trenutka pisanja članka poslovne rezultate objavilo 263 podjetij, od česar jih je kar 76 odstotkov preseglo pričakovanja, 10 odstotkov je objavilo v skladu s pričakovanji, samo 14 odstotkov pa slabše. Negotovost sicer opažamo pri napovedih za celotno poslovno leto, saj nekateri načrti poslovanja govorijo o znakih okrevanja in stabilizacije, spet drugi pa še ne vidijo izboljšane gospodarske aktivnosti in zato postavljajo nizka pričakovanja do konca letošnjega leta.

Pozitiven predznak smo zabeležili tudi pri zadnjih makroekonomskih objavah, saj nakazujejo na to, da se povečuje gospodarska aktivnost, najhujše pa je glede na trenutne podatke že za nami. Investitorji bodo tako v prihodnje budno spremljali tekoče podatke iz svetovnih gospodarstev ter preostale objave poslovnih rezultatov. Glede na to, da smo v preteklih tednih opazili izrazito moč kupcev, ki so vsak padec delniških tečajev izkoristili za nakupe (t.i. buy on dips), lahko tudi v prihodnje pričakujemo, da obstaja velika verjetnost, da tečaji ne bodo doživeli večjih padcev, saj bo veliko investitorjev, ki se še niso vključili v pozitiven trend, takšne priložnosti izkoristilo za nakupe. Donosi pomembnejših svetovnih indeksov so tako od začetka leta že krepko obarvani v zeleno barvo. Tako nemški DAX beleži donos v višini 10,5 odstotka, ameriški S&P 500 8,5 odstotka in tehnološki indeks NASDAQ kar 25,3 odstotkov donosa (vse merjeno v eurih).

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več