Sob 16 Apr 2016

Bolje, vendar še ne povsem dobro

Potem ko so skrbi glede upočasnjevanja kitajskega gospodarstva dodobra stresle finančne trge v prvih šestih tednih letošnjega leta, se situacija v zadnjem času precej umirja. Centralnim bankam, ki so trgom vlile optimizem z dodatnimi stimulacijami (ECB) oziroma manj restriktivnimi ukrepi (FED) v marcu, sedaj sledijo še delno izboljšani makroekonomski podatki, denimo rast izvoza na Kitajskem, ki presega pričakovanja, ali višja industrijska proizvodnja.

Minilo je že dva meseca od letošnjega dna na svetovnih borzah in upravičeno se lahko sprašujemo, ali je rast vzdržna oziroma ali nam podatki lahko še naprej spodbujajo optimizem. Ameriška investicijska banka Bank of America Merrill Lynch meri zdravje svetovnega gospodarstva skozi upoštevanje sedmih dejavnikov, merilo pa imenujejo »globalni val«. To vključuje spremljavo kazalnikov industrije, potrošnikov, zasedenosti zmogljivosti, brezposelnosti, cen proizvedenih izdelkov, kreditnih pribitkov ter revizij dobičkov. Za zdaj signal trenda globalne gospodarske rasti ostaja negativen, čeprav priznavajo, da se v posameznih državah že kažejo izboljšave, na primer zaupanje v industrijo v ZDA ter na Kitajskem. Proizvodne zmogljivosti kažejo višjo zasedenost v mesecu marcu, opažamo pa tudi zmanjšanje izjemno negativnih revizij dobičkov, ki smo jim bili priča v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Da bodo signali bolj prepričljivi, bi morale izboljšave trajati vsaj tri zaporedne mesece.

Poleg makroekonomskih objav bodo usodo kapitalskih trgov v prihajajočih tednih krojile objave poslovnih rezultatov za prvo četrtletje. Ob rekordno slabih revizijah analitikov, ki so sklestili napovedi dobičkov glede na začetek leta kar za 10 odstotkov, si zdaj lahko morda obetamo vsaj kakšno pozitivno presenečenje na te znižane napovedi.

Verjetno najpomembnejši dogodek z vidika vpliva na kapitalske trge ta konec tedna je srečanje držav članic Opeca in nečlanic, ki bo potekalo v Dohi, glavnem mestu emirata Katar. Kar 18 držav se bo srečalo z namenom, da se skušajo dogovoriti o zamrznitvi proizvedene količine nafte. Že sama napoved srečanja je februarja obrnila negativen trend na naftnem trgu, nadaljnja rast cen nafte pa je vprašljiva. Zgolj zamrznitev količin proizvodnje, ki je trenutno na rekordnih ravneh, namreč ne bo zmanjšala presežka ponudbe nad povpraševanjem.

V nestabilnem gospodarskem okolju z veliko izzivi v prihajajočih mesecih je verjetno najboljši recept enakomerna razpršitev premoženja med naložbenimi razredi (delnice, obveznice, denar, zlato...), saj o varnih in donosnih naložbah praktično ne moremo več govoriti.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 16. 4. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi