Pet 8 Jul 2011

Boj z inflacijo vpliva na upočasnitev rasti … in obratno

Evropska centralna banka (ECB) z Jean-Claude Trichet-om na čelu je letos že drugič dvignila obrestno mero, za 25 bazičnih točk na 1,5 odstotka. Gospodarska borba poteka na dveh frontah; po eni strani si ECB prizadeva z dvigom obrestnih mer zajeziti inflacijske pritiske, po drugi strani pa to povzroča dodatne nevšečnosti pri razpletanju evropske dolžniške krize ter preusmerja denarne tokove gospodinjstev od potrošnje k varčevanju. ECB počasi izgublja potrpljenje za reševanje dolžniške krize, saj je to v prvi vrsti vloga držav članic, vloga centralne banke pa je vodenje monetarne politike ter boj z inflacijo.

Medtem ko evropski voditelji še vedno iščejo rešitev za izhod iz krize, pa se okrevanje evropskega gospodarstva že upočasnjuje. Rast proizvodnje in storitvenih dejavnosti se je v juniju upočasnila več od pričakovanj, prav tako upada zaupanje investitorjev v gospodarstvo. Ravno počasnejša rast pa lahko pozitivno vpliva na zniževanje inflacijskih pritiskov, zato ni izključeno, da je včerajšnji dvig obrestne mere morda tudi zadnji v letošnjem letu. Konsenz analitikov zaenkrat daje večjo verjetnost, da bo prišlo vsaj še do enega dviga v tretjem četrtletju, vendar je odločitev precej odvisna od eksternih dejavnikov.
V zadnjih mesecih lahko na blagovni borzi zasledimo občutnejši padec vrednosti žita, koruze in soje. Samo v juniju so cene žita upadle za dobrih 25 odstotkov, cene koruze za slabih 16 odstotkov, soja pa za 5 odstotkov. Bombaž, ki je v pomladnih mesecih dosegel že preko 50 odstotno podražitev glede na začetek leta, je v zadnjih treh mesecih na blagovni borzi upadel za 31 odstotkov. Od pomladnega vrha pa so upadle tudi cene industrijskih kovin in surove nafte. Vsi našteti elementi posledično vplivajo na cene prehrambenih proizvodov, oblačil, industrijskih proizvodov in goriv, ki se upoštevajo pri izračunu inflacijske košarice.

Upad cen na blagovni borzi nas navdaja z upanjem, da se bodo inflacijski pritiski v prihodnjih mesecih umirili in ne bodo potrebni dodatni restriktivni ukrepi s strani centralnih bank v smislu dvigovanja obrestnih mer. To bi lahko v nadaljevanju prineslo vnovičen dvig potrošnje, izboljšanje poslovnih rezultatov podjetij ter večji optimizem na borzah.

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt