Tor 29 Jul 2008

Bo MOL uspel?

Glavna borzna zgodba v Zagrebu je v zadnjih tednih seveda pričakovan prevzem največjega domačega naftnega podjetja s strani madžarskega MOL-a, ki v INI že ima 25-odstotni plus ena delnica lastniški delež.

Pričakovanja o prevzemu s strani MOL-a so burila duhove že v preteklosti, konkretnih dejanj pa do 14. julija nismo videli. Objava namere o prevzemu INE je tako podkrepila težnjo MOL-a, obenem pa odprla vrata špekulacijam o možnem razpletu. Investitorji in borzni igralci bi seveda najraje videli, da bi se v prevzemno zgodbo vključil še kateri izmed ostalih naftnih gigantov, kar bi seveda vplivalo tudi na gibanje cene delnice. Takšne špekulacije so po svoje upravičene, saj so si naftni igralci v regiji karte že precej razdelili, v kupčku je sicer še kakšen as, prav veliko pa jih zagotovo ni ostalo. INA tako s svojo verigo servisov na Hrvaškem, rafinerijama na Rijeki in v Sisku, deležem v konzorciju INA-MOL (večinski lastnik sarajevskega Energopetrola) ter dejavnostjo raziskovanja, pridobivanja in proizvodnje nafte in plina predstavlja pomembnega igralca v regiji. Kot najbolj logičen lastnik se zaradi obstoječega lastniškega deleža ponuja MOL, nekaj prahu je že dvigoval OMV, svoje lovke pa bi lahko vrgel še kdo, v vsakem primeru pa razplet ne bo tako kmalu. Če namreč sodimo po zakonsko predpisanih rokih, se razplet lahko precej zavleče, še posebej v primeru protiponudbe. Najprej MOL-u teče 30-dnevni rok, v katerem mora zagotoviti vso potrebno dokumentacijo (vključno z bančno garancijo) in zahtevo predati v pregled HANFI (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga). Le ta ima 14-dnevni rok, da preveri dokumentacijo in izda soglasje. Nato mora MOL v roku 7-ih dni objaviti prevzemno ponudbo, ki traja 28 dni. Teoretično to pomeni, da bomo začetek prevzemne ponudbe videli nekje v začetku septembra, končen razplet pa bo odvisen tudi od morebitne protiponudbe, ki lahko časovne roke precej zavleče. O pričakovanjih investitorjev največ pove borzna cena, ki od objave namere dalje ni padla pod 2.900 kun, precejšnji pa so tudi povprečni dnevni prometi. Od 9. julija pa do včeraj je tako na dan zamenjalo lastnika kar za 3,7 milijona evrov delnic.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt