Čet 31 Aug 2006

Bo evropa sledila Ameriki?

Slednje naj bi znižalo še vedno relativno visoko stopnjo inflacije, ki znaša preko štiri odstotke. Nižja gospodarska rast je posledica različnih dejavnikov. Izpostaviti velja predvsem poslabšanje razmer na nepremičninskem trgu, visokih cen energentov in visokih obrestnih mer. Vse to pa ima za posledico nižanje kupne moči ameriškega potrošnika. Omenjena dejstva tako potrjujejo pričakovanja trgov, da FED tudi na naslednjem sestanku v drugi polovici septembra ne bo spremenil ključne obrestne mere. Vse več investitorjev celo verjame, da je restriktivne monetarne politike konec in da bo v začetku prihodnjega leta sledil premik obrestne mere navzdol.

Na drugi strani je bila gospodarska rast v evro območju v drugem kvartalu letošnjega leta najvišja po letu 2000; najpomembnejša evropska velesila Nemčija je v proučevanem obdobju beležila kar 3,7 odstotno rast, preračunano na letno raven. Glavni generator rasti je bilo močno domače povpraševanje, predvsem investicijske aktivnosti podjetij in zasebna potrošnja. Poraja pa se vprašanje, ali se bo rast nadaljevala tudi v drugi polovici leta ali pa smo bili že priča vrhu in se bo nižja globalna gospodarska rast preko manjšega tujega povpraševanja kmalu začela odražati tudi v evropskih gospodarstvih. Evropski centralni bankirji s Trichet-jem na čelu so včeraj po pričakovanjih pustili obrestno mero nespremenjeno pri 3 odstotkih. Inflacija je z 2,3 odstotki še vedno nad ciljno ravnijo, gospodarska rast pa solidna. Trichet je tako med vrsticami namignil na vsaj en dvig obrestne mere letos. Terminski trgi trenutno kažejo na dva dodatna dviga do konca leta. Osebno pa menim, da bo ob šibkejših makroekonomskih podatkih v tem obdobju prišlo le do enega dviga.

Kaj pa Slovenija? V zadnjem mesecu so se obrestne mere na denarnem trgu nekoliko zvišale kot posledica dviga obrestnih mer ključnih instrumentov Banke Slovenije. Slednji ukrep naše centralne banke je bil za večino presenečenje, saj so slovenske obrestne mere še vedno previsoke v primerjavi z evrskimi; do konca leta pa se morajo izenačiti z njimi. Višji donosi na medbančnem trgu pa niso vplivali na trg državnih vrednostnih papirjev. Donosnosti domačih državnih vrednostnih papirjev krajših ročnosti so celo nižji od referenčnih nemških državnih obveznic, kar je verjetno posledica nizke likvidnosti trga in majhnega obsega trgovanja v poletnih mesecih.

In kako so se na makroekonomske podatke odzvali največji razviti trgi dolžniških vrednostnih papirjev? Omenjena pričakovanja o koncu dvigovanja obrestnih mer v ZDA ter pesimizem glede gospodarskih obetov na evropskih trgih, je pozitivno vplival na tečaje obveznic. Celotna donosnost, ki vključuje spremembo cen obveznic in natečene obresti, je v zadnjem mesecu v povprečju znašala 1 odstotek upoštevaje obveznice iz evro območja. Ameriški investitor pa je z investiranjem v državne dolžniške papirje v istem obdobju ustvaril 1,2 odstotni donos.

Simona Kovačič
Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič