Tor 15 Maj 2007

Bližajoče se obdobje manj restriktivne denarne politike?

Po dolgem času je bilo namreč v izjavi izpuščena fraza, ki je nakazovala na možnost nadaljnjega dvigovanja temeljnih obrestnih mer, če bodo razmere v gospodarstvu to dopuščale oziroma zahtevale. Mnogi borzni udeleženci so ta ukrep razumeli v smislu bližajočega obdobja manj restriktivne denarne politike, ki na delniške trge običajno deluje ugodno.

Sredina odločitev in njeno spremljajoče besedilo v primerjavi z marčevskim nedvomno nakazuje na prioritete ameriške centralne banke. Če smo v zgodnji pomladi še teden po objavi odločitve o višini temeljne obrestne mere ugibali, ali se namerava vmešati v uravnavanje ekonomskega cikla z namenom preprečitve morebitne recesije v drugi polovici leta (naj spomnim, da smo na odgovor morali počakati do Bernankejevega zaslišanja v kongresu), se tokrat nedvomno postavlja na stran preprečevanja previsoke inflacije na račun nižje gospodarske rasti.

Ta je v prvem četrtletju znašala zgolj 1,3 odstotka, anualizirano na letno raven. Glavni krivec za to se zopet nahaja v nepremičninskem sektorju, saj so investicije na tem področju zmanjšale kar za 17 odstotkov. Kar je še bolj zaskrbljujoče je, da to pomeni že šesto zaporedno četrtletje negativnih stopenj rasti na tem področju, ki predstavlja glavno grožnjo za upočasnitev ameriškega gospodarstva. Razočarala pa je tudi investicijska potrošnja podjetij, ki kljub rekordnim dobičkom ne vlagajo v posodobitve v informacijsko tehnologijo in ostalo opremo v takem obsegu kot bi lahko pričakovali.

Najpočasnejša četrtletna gospodarska rast guvernerjev ameriške centralne banke torej trenutno ne razburja, pomirja pa jih po drugi strani dokaj nizka stopnja inflacije, ki se je marca glede na leto poprej približala zgornji tolerančni meji dveh odstotkov. Medtem se podobno počutje odraža tudi na prvem kazalcu zdravja ameriške ekonomije, borznem trgu, ki skorajda iz tedna v teden dosega nove rekorde. Za vlagatelje so torej dobri časi kar nadaljujejo.

Avtor:
Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt