Sob 21 Nov 2015

Bliža se dvig obrestnih mer v ZDA

Novica tega tedna je bila objava zapiskov oktobrskega zasedanja FED, kjer se je večina članov odbora strinjala, da bi bilo zelo primerno, da bi temeljno obrestno mero v ZDA prvič po letu 2006 dvignili že na decembrskem zasedanju, ta dvig naj bi bil v nadaljevanju zelo počasen. Delniški trgi so se na novico odzvali zelo pozitivno, saj dvig obrestne mere pomeni, da je gospodarstvo v ZDA dovolj močno in stabilno, da bo ta ukrep centralne banke preneslo. Zadnji makroekonomski podatki za ZDA so zelo dobri, saj se brezposelnost znižuje in je že padla na pet odstotkov, medtem ko se je inflacija brez upoštevanja hrane in energije v oktobru glede na lanski oktober zvišala za 1,9 odstotka. Obenem so se razmere na svetovnih kapitalskih trgih stabilizirale, kar je dalo FED dodaten zagon, da počasi normalizira svojo politiko obrestnih mer.

Kot nakazujejo zadnje izjave šefa ECB Maria Draghija, se tudi Evropska centralna banka pripravlja na nove ukrepe, ki bodo zagotovili višjo stopnjo inflacije v čim krajšem možnem času, saj je stabilnost cen njihov osrednji cilj. Ker je stopnja inflacije že kar nekaj časa prenizka, bo ECB ukrepala z monetarnimi spodbudami, vprašanje je le njihova velikost.

Ker se približujemo koncu leta, lahko že preberemo prve napovedi glede prihodnjih gibanj na kapitalskih trgih. Ena vodilnih svetovnih investicijskih hiš Goldman Sachs pravi, da je po treh letih razočaranj na razvijajočih se trgih končno prišel njihov čas. Glede na napovedi, da se bo rast na razvijajočih se trgih v letu 2016 zvišala na 4,9 odstotka, za letos pa je predvidena 4,4-odstotna, ter ob dejstvu, da bo depreciacija valut pomagala vzpostaviti ekonomsko neravnovesje, bi lahko delnice na razvijajočih se trgih bile tiste, ki bi vlagateljem prinesle najvišje donose.

GRAF: Gibanje osrednjega ameriškega indeksa S&P 500 v USD v zadnjem letu

Podatki: Triglav Skladi, d.o.o.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 21. 11. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo