Pet 25 Okt 2013

Bikovski trend ne popušča

Čeprav se je rast svetovnih delniških indeksov sredi tega nekoliko umirila, optimizem na svetovnih borzah nikakor ne popušča. Tudi tokrat lahko razloge za rast iščemo deloma v špekulacijah, da FED še ne bo pričel z zniževanjem svojih aktivnosti na trgu, deloma pa tudi v dobrih objavah nekaterih zadnjih ekonomskih statistik, ki kažejo, da se gospodarska aktivnost še naprej krepi. V tem tednu je ponovno presenetila objava iz Kitajske, saj se je ta mesec obseg proizvodnje povečal precej več od pričakovanj. Smo tudi sredi sezone objav poslovnih rezultatov podjetij za preteklo četrtletje, dosedanje objave pa kažejo, da bo agregatna rast dobička tudi tokrat presegla napovedi. Tako je kar 76 odstotkov ameriških podjetij preseglo napovedano rast dobička, več kot polovica pa tudi napovedan obseg prodaje. S solidnimi objavami nadaljuje tudi evropsko gospodarstvo, kjer se še naprej krepi proizvodna aktivnost, nekoliko boljše pa so tudi objave iz trga delovne sile. Delniški indeks S&P 500, ki meri gibanje največjih ameriških javnih družb, je tako v sredo zaključil pri 1746,74 indeksnih točk, s čimer njegova letošnja donosnost v lokalni valuti znaša kar 22,5 odstotka. S tem se je vrednost delniškega kapitala samo letos povečala za 4.000 milijard ameriških dolarjev. To je hkrati tudi najvišja donosnost v zadnjih desetih letih, če primerjamo gibanje vrednosti indeksa od začetka leta do 23. oktobra. V istem obdobju leta je indeks v zadnjih desetih letih sicer kar šestkrat dosegel pozitivno donosnost, vendar rast ni bila tako visoka in predvsem ne po tako dolgem obdobju rasti. Tokratni bikovski trend traja že štiri leta in pol, v tem času pa je indeks S&P 500 pridobil približno 160 odstotkov ali povprečno skoraj 23 odstotkov na leto. Ker rast delnic prehiteva rast realiziranega poslovnega izida, se je vrednost kazalnika P/E, ki prikazuje razmerje med ceno in dobičkom na delnico, povečal na skoraj 17, kar je približno 20 odstotkov višje kot na začetku letošnjega leta ter nekoliko nad dolgoletnim povprečjem.

Vir: Informacijski sistem Bloomberg

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt