Pon 27 Jan 2020

Bik še ni rekel zadnje besede

Z zgodovinskega vidika so trenutna vrednotenja na svetovnih finančnih trgih v dolgoročnem povprečju.

Leta 2019 so centralne banke spet povečale likvidnost na trgih, kar je vodilo v nadpovprečne donose na delniških trgih. Ameriški FED je trikrat znižal obrestno mero, ECB je napovedala ponovno vzpostavitev kvantitativnega sproščanja. Tudi kitajska centralna banka je bankam še zrahljala stopnjo obveznih rezerv, kar je pri njih enako kot znižanje obrestnih mer. So se pa centralne banke zavezale, da bodo še naprej skrbele za likvidnost in da bodo njihove politike temeljile izključno na makroekonomskih podatkih.

Da so politike centralnih bank pravilno zastavljene, se je izkazalo v drugi polovici leta, ko se je v Evropi krepko znižala stopnja gospodarske aktivnosti in Nemčija se je komaj izognila tehnični recesiji. Večina analitikov pričakuje, da se bo letos aktivnost stabilizirala in počasi začela povečevati. Za zdaj kaže, da je bilo lansko leto podobno letu 2015, ko smo zaznali začasno umiritev gospodarske aktivnosti.

Pričakovanja o recesiji se pomikajo na konec leta 2021

Za letos pričakujemo ponovno oživitev evropskega gospodarstva, predvsem pa, da bodo podjetja na svetovni ravni zvišala stopnjo rasti dobičkov. Pričakovanja o recesiji se spet pomikajo, tokrat na konec leta 2021 in začetek leta 2022.

Dokler so pričakovanja pozitivna, bomo priča bikovskemu trendu in toliko časa ne bo recesije. In dokler bodo centralne banke vodile ekspanzivno denarno politiko, je možnost za recesijo minimalna. To lahko prekine nenaden pojav višje inflacije, za kar pa je srednjeročno zelo majhna verjetnost. Zato je pomembno, da vlagatelji polno investirajo, saj največ škode naredimo takrat, ko z denarnimi sredstvi čakamo na popravek.

Po paniki je čas za dolgotrajno rast

Grafikon prikazuje gibanje ameriškega delniškega indeksa S & P 500 od leta 1932. Zaradi lažje ponazoritve trenda so vrednosti logaritemsko pretvorjene, odkloni, ki ponazarjajo precenjenost ali podcenjenost indeksa glede na gibanje od velike depresije, pa so regresivno določeni.

Razvidno je, da so bila vrednotenja ob koncu prejšnjega stoletja prvič po letu 1937 zunaj drugega odklona in temu primerno je sledila streznitev z medvedjim trendom. Medvedji trendi so bili v času druge svetovne vojne (1942), v času naftne krize (1974) in ob zadnji finančni krizi (2009) nadpovprečno intenzivni. Posledično so se delniški trgi tako močno razvrednotili, da so se postavili temelji za tako imenovane super borzne cikle, ki trajajo 30 let in več.

Warren Buffett je leta 2009 izjavil, da so se s paniko, ki je na kapitalskih trgih vladala na začetku leta 2009, postavili temelji za 30- do 40-letni bikovski trend, ki bo prekinjen s popravki in občasnimi blažjimi medvedjimi trendi. Grafikon kaže še, da so z zgodovinskega vidika trenutna vrednotenja na dolgoročnem povprečju in temu primerna so tudi pričakovanja vlagateljev na začetku leta 2020.

Avtor: Izidor Jerman, Triglav Skladi

DELO, 27. 1. 2020, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi