Pon 2 Okt 2017

Bi ameriška davčna reforma lahko oživila inflacijo?

Načrti ameriške administracije, da bo znižala obdavčitev dobičkov podjetij, ki trenutno znaša 35 odstotkov, so pripomogli k pozitivnemu razpoloženju na delniških trgih.

Nasprotno je vrednost ameriških državnih obveznic padla, saj je njihova donosnost, ki je obratno povezana s tečajem, zrasla na večmesečni vrh. Tako je bila v četrtek donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic Treasuries skoraj 2,35 odstotka, medtem ko je bila še na začetku tega meseca le 2 odstotka.

Kot vse kaže, bi ameriški predsednik Donald Trump zdaj želel znižati obdavčitev na 20 odstotkov, čeprav je pred volitvami obljubljal celo 15-odstotno davčno stopnjo. Investitorji vedno bolj verjamejo, da bi znižanje davčne stopnje, četudi manjše, prispevalo k rasti ameriškega BDP, ki bi zaradi reforme lepo rasel tudi prihodnje leto. To bi pomenilo, da bi bila ekonomska ekspanzija ZDA, ki traja vse od velike krize leta 2009, ena najdlje trajajočih v zgodovini. Ob predvideni davčni reformi se vseeno poraja vprašanje, ali bi ta davčna reforma zares povečala gospodarsko rast, saj je trenutna izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti zelo visoka. Prav lahko bi se zgodilo, da bi zaradi tega prišlo do povišanja inflacije, in to ne zgolj do 2 odstotkov, ampak tudi krepko čez. Posledica tega bi bila veliko bolj restriktivna monetarna politika ameriške centralne banke Fed z več dvigi obrestnih mer, ki umirjajo gospodarsko rast.

Pomembno je tudi poudariti, da bodo morale ZDA do sprejetja davčne reforme preseči še nekaj ovir, pa čeprav so zdaj republikanci zelo odločeni, da do konca leta spravijo pod streho vsaj eno pomembno reformo. Ameriške investicijske banke so zato pri napovedih previdne, saj pričakujejo, da bodo na koncu znižanja davkov nižja od napovedanih in bodo predvsem povečala naložbe v finančne instrumente, in ne v investicije ter porabo.

Po objavi napovedi znižanja davkov je tako v sredo največ pridobil sektor financ, in sicer skoraj 1,5 odstotka, saj nanj pozitivno vpliva tako višja gospodarska rast kot višja inflacija. Več kot 1-odstotno povišanje tečajev je v sredo izkazal še sektor IT, ki se je letos s 26-odstotno rastjo izkazal za najdonosnejšega med vsemi sektorji.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 33, 30.9.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

   Zapri

   Želim izvedeti več

   V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

   Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

   Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

   Pomembno:

   Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

   Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

   Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

   Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

   Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

   Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

   To prevent automated spam submissions leave this field empty.

   Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

   Mesečno poročilo

   Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2020

   Preberite poročilo