Sob 28 Jan 2017

Avtomobilska industrija v Trumpovem primežu

Po mesecih poslušanja Trumpovih kritik, kako ameriški proizvajalci avtomobilov odpirajo proizvodne obrate v tujini, predvsem Mehiki, se je ameriški predsednik ta teden sestal z vodilnimi predstavniki teh družb.

Predsednikom uprav General Motors Co., Fiat Chrysler Automobiles NV in Ford Motor Co. je predstavil spodbude (davčne olajšave in odprava odvečne regulacije), ki jih bo ponudil podjetjem, če bodo gradila nove zmogljivosti v ZDA. Po novici o sestanku so cene omenjenih podjetij nekoliko zrasle na krilih optimizma.

Vendar gradnja novih avtomobilskih tovarn v ZDA ne bo tako lahka. Zadnja tovarna je bila tam zgrajena leta 2006, dve leti pred veliko finančno krizo in recesijo, ki je avtomobilske proizvajalce pahnila na rob preživetja. Proizvajalce avtomobilov je reševala država, šli pa so čez obsežno reorganizacijo, ki je terjala zapiranje določenih tovarn. Sedaj mineva že sedem let, ko prodaja vozil v ZDA raste, kar je najdaljše obdobje po predstavitvi Fordovega modela T. K rasti so pripomogle tudi številne novosti na področju elektronike ter povezovanja avtomobilov s pametnimi telefoni. V drugi polovici leta 2016 se je prodaja vozil precej umirila, kljub 25-odstotni rasti spodbud s strani prodajalcev avtomobilov. Napoved za letošnje leto pa je manj prodanih vozil kot v lanskem letu. Problem je v tem, da se svetovna avtomobilska industrija že sedaj sooča s presežnimi zmogljivostmi, kar postavlja gradnjo novih zmogljivosti pod precejšen vprašaj. Novih kupcev vozil morda kljub spodbudam letos ne bo mnogo, kar lahko letos precej negativno vpliva na poslovne rezultate avtomobilskih podjetij in splaši investitorje. Zadnja stvar, ki jo investitorji v tem trenutku potrebujejo, je Trumpova retorika o dodatni obdavčitvi uvoza in kaznovanju globalizacije. Zapadanje lizinških pogodb preplavlja trg z rabljenimi avtomobili, kar je začelo precej pritiskati na cene vozil. Po raziskavi agencije JD Power naj bi v letošnjem letu na ameriški trg prišlo 3,36 milijona vozil iz finančnega in poslovnega najema, kar je za devet odstotkov več kot lansko leto. V zadnjih šestih mesecih je opazno tudi upadanje cen rabljenih vozil, vse to pa vpliva tudi na prodajo novih vozil.

In kaj na sestanek z ameriškim predsednikom pravijo vodilni predstavniki avtomobilskih podjetij? Da so imeli »konstruktivno in vseobsežno diskusijo« o sodelovanju pri oblikovanju politik, ki bodo naredile »močno in konkurenčno« avtomobilsko industrijo, ki podpira »varnost in okoljevarstvo«. Kup PR-ovskih klišejev, ki ne dajejo nobenih konkretnih informacij, razen seveda dejstva, da so ameriški proizvajalci ustavili načrte gradnje tovarn v Mehiki. Zanimivo bo še videti, kakšni bodo čez čas rezultati.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

 

Dnevnik, str. 29, 28. 1. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Preberi več