Sob 1 Dec 2018

Applu se je na delniškem trgu zgodila I-pokalipsa

Svetovni trg: Premalo posluha za kupca in morda pretirana želja po že »neokusnih« maržah bodo glavni izzivi za prihodnost.

Kako malo je treba, da se delnica iz lepega laboda spremeni v grdega račka, je na svoji koži občutilo podjetje Apple. Na začetku avgusta je podjetje namreč preseglo nov mejnik kar se tiče tržne kapitalizacije – po objavi odličnih četrtletnih rezultatov se je vrednost delnice še okrepila in celotna vrednost podjetja je presegla neverjetnih tisoč milijard dolarjev.

Rast se je celo nadaljevala in delnica je v bikovskem trendu zdržala vse do začetka oktobra, ko je dosegla svoj vrh pri vrednosti dobrih 233 dolarjev. Oktobra pa bi delnico Appla oziroma kar celotni ameriški IT-sektor lahko poimenovali kar po kultnem ameriškem filmu: Lov na Rdeči oktober. Praktično vse delnice v sektorju, še posebno tiste pod kratico FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Neflix in Google) so se znašle v nemilosti pri vlagateljih.

Vzrokov za tak obrat je več – če gledamo z vidika tehnične analize, je vzrok za to lahko prehitra pretekla rast, saj so delnice IT-sektorja povprečno pridobile bistveno več kot splošen indeks (na primer S & P 500). Sledil je seveda obrat trenda, unovčevanje dobičkov in tečaji so v slabih dveh mesecih izgubili donosnost, ki so jo »gradili« v prvih devetih mesecih letos.

Če gledamo s fundamentalnega vidika, so za obrat trenda seveda krivi tudi Trumpovi ukrepi glede carin, saj so vsi izdelki podjetja Apple proizvedeni v Aziji, kjer so se trgovinski pogoji najbolj zaostrili. Dodaten dejavnik je lahko tudi monetarna politika ameriškega Feda, ki tudi po mnenju Trumpa prehitro dviguje obrestne mere, kar lahko privede do ohlajanja gospodarstva.

Prišel je mesec november, ko je Apple objavil rezultate za tretje četrtletje – tudi ti so bili odlični, dobiček na delnico jeza celo pet odstotkov presegel pričakovanja analitikov – delnica pa je strmoglavila. Znižanje napovedi poslovanja oziroma prodaje za leto 2019 (predvsem zaradi negotovosti na razvijajočih trgih) in dodatno tudi napoved, da podjetje prihodnje leto ne bo več razkrivalo prodajnih številk po posameznih segmentih (telefoni, računalniki, tablice) so naredili svoje in delnica se je znašla na »prodajnem« seznamu.

Olja na ogenj so prilili še dobavitelji sestavnih delov, ki so poročali o manjših naročilih – kjer se je posledično ugibalo, da bi to lahko bila tudi Applova naročila. Svoj lonček pa je na koncu pristavil še Trump, ki je za Wall Street Journal pred dnevi nakazal možnost dodatnih carinskih ukrepov za kitajsko blago in celo konkretno omenil Applove Iphone, ki se seveda proizvajajo tam. Delnica je tako od svojega vrha izgubila več kot 27 odstotkov vrednosti, kar lahko označimo za medvedji trend.

Vseeno zgoraj napisano delno lahko razumemo tudi kot posledico strategije podjetja. Apple že dlje hodi »po robu« – zaradi svoje cenovne politike in podražitve svojih telefonov nad tisoč evrov. Težko je namreč oceniti, pri katerih ceni izdelka se bo trg prelomil in zamenjal »kultni« izdelek za pol cenejšega kitajskega s skoraj identičnimi lastnostmi. Premalo posluha za končnega uporabnika (kupca) in morda pretirana želja po že »neokusnih« maržah (zaradi ugajanja investitorjem, delničarjem in analitikom) bodo glavni izzivi, s katerimi se bo moral spopasti Apple.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

DELO, 1.12. 2018, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA, SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več