Pet 7 Dec 2012

Apple – odgriznjeno jabolko z grenkim okusom

Sredino trgovanje v ZDA je zaznamoval močan padec delnic družbe Apple Inc., ki je bil največji dnevni padec po decembru leta 2008. Vrednostno je padec delnic izbrisal kar 34,9 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ki se je ustavila pri približno 539 milijardah ameriških dolarjev. Povod za padec je bila novica, da podjetje na Kitajskem izgublja konkurenčno prednost saj se zapleta dogovor o prodaji njihovih telefonov preko največjega kitajskega brezžičnega operaterja China Mobile Ltd., ki ima približno 703 milijone uporabnikov. China Mobile Ltd. je dosegel dogovor z finsko Nokio Oyj, o prodaji njihovega trenutno najboljšega telefona Lumia 920T, naprave ki deluje na operacijskem sistemu Windows Phone 8 od Microsofta. Dogovor z Applom je menda v zraku poleg tehničnih težav, ki so pogojene z standardi omrežja tretje generacije na Kitajskem, tudi zaradi poslovnega modela ki določa delitev ugodnosti med operaterjem in Applom.

Poleg glavnega povoda za padec delnice se navaja kot vzrok tudi tehnična slika, kjer Apple ni uspel zadržati trenda rasti ob zadnjem odboju delniških trgov in mu zato tehnična analiza kaže signale za prodajo. Drugi pomisleki pa so nova pravila glede sklada lastnih delnic, ki limitira odkup lastnih delnic na trgu ter razočaranje investitorjev, da Apple ne nameni dela od ogromnega presežka denarnih sredstev za izplačilo posebne dividende.

Mednarodna podatkovna korporacija IDC je v svojem poročilu napovedala tudi padec Applovega deleža na področju tabličnih računalnikov v tem letu za 2,5 odstotne točke, trend pa naj bi se nadaljeval tudi v prihodnjih letih.

Kakorkoli že, vrednotenja Appla so zgodovinsko gledano precej nizko, delnice pa kotirajo z precejšnjim diskontom na indeks Nasdaq, če gledamo razmerje med ceno delnice in ustvarjenimi dobički na delnico. Vendar to še ni zagotovilo za uspešno rast delnic v prihodnje. Zavedati se moramo, da so revizije dobičkov za prihodnja leta po več le tih neprekinjene rasti začele upadati, podjetje pa je že sedaj največje na svetu, kar samo po sebi limitira možnosti za visoke stopnje rasti v prihodnje. Ne moremo se izogniti primerjavi denimo z Microsoftom v 90-ih letih prejšnjega stoletja, ki je dosegel konec leta 1999 že 476 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, potem pa zaradi svoje velikosti, konkurence (in tržnih razmer) precej upadel. Morda se z delnicami Appla ne bo zgodil isti scenarij, vendar previdnost nikoli ni odveč.

 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS januar 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi