Sob 3 Feb 2018

Apple objavil prve rezultate o prodaji iphona X

V tem tednu smo po dolgem času opazili malo rdeče barve na kapitalskih trgih, saj je večina največjih borznih indeksov izgubila vrednost.

Po navadi smo »razprodajam« na borzi priča takoj po novem letu, ko investitorji prodajajo pozicije bolj zaradi bilančnih učinkov oziroma dejstva, da je končano poslovno leto. Vseeno se je rast na delniških trgih nadaljevala v celem januarju, za kar imajo zasluge predvsem spodbudni makroekonomski podatki, še naprej ekspanzivna monetarna politika (tukaj govorimo zlasti o evropski in japonski centralni banki) ter predvsem »nezanimanje« za pregrete obvezniške trge. Tako se tudi nekoliko bolj konservativen kapital preliva v bolj donosne delniške naložbe.

Za največ zanimanja v tem tednu pa je poskrbel tehnološki velikan Apple, ki je v četrtek zvečer po koncu trgovanja objavil kvartalne rezultate poslovanja. To so dejansko prvi uradni podatki o prodaji novega modela telefona X, kjer si je Apple »drznil« postaviti ceno aparata prek 1000 ameriških dolarjev. Že pred samo objavo podatkov poslovanja je Apple izgubil skoraj 7 odstotkov vrednosti, saj so bili objavljeni določeni neuradni podatki, da je bila proizvodnja modela iphone X v tekočem četrtletju samo 20 milijonov kosov namesto predvidenih 40 milijonov. Razlog za to bi lahko bil, da se je po začetnem navdušenju ohladilo povpraševanje po novih modelih telefona – predvsem zaradi (pre)visoke cene. Zanimiv je namreč podatek, da se je cena modelov iphona od leta 2007 do leta 2017 skoraj podvojila, s približno 380 dolarjev do 650 dolarjev – kar, če poenostavimo, pomeni približno 10-odstotno rast cene na leto. Posledično je model X, s ceno več kot 1000 dolarjev, ki močno izstopa glede na predzadnji model, že »nesramno« drag in kar kliče po razlogih za takšno cenovno pozicioniranje. Dodatno je za upad tečaja poskrbel tudi analitik, ki je znižal priporočilo oziroma ciljno ceno delnice na 162 ameriških dolarjev. Dejanska objava rezultatov pa le ni bila tako slaba in že v trgovanju po zaprtju trga v ZDA je delnica pridobila 3 odstotke vrednosti. Povprečna prodajna cena novega iphona se je namreč zvišala z dosedanjih 700 na skoraj 800 ameriških dolarjev, kar kaže na to, da kupci vseeno počasi gravitirajo proti ceni 1000 dolarjev. Vseeno so po količini prodanih telefonov zaostali za odstotek glede na isti kvartal v preteklem letu, zaostali pa so tudi po količinski prodaji, ki so jo napovedovali analitiki. So se pa na drugi strani zvišali prihodki, kot tudi dobiček na delnico, ki so za malenkost celo presegli napovedi analitikov – večina na račun prodaje dražjih Applovih naprav.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

OBJAVLJENO V: DNEVNIK, 3. 2. 2018; RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Strokovni prispevki

  Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

  Preberi več