Sob 14 Maj 2016

Ameriški potrošniki okrepili zaupanje

Včeraj objavljeni podatki o ameriški prodaji na drobno so precej pomirili vlagatelje na kapitalskih trgih, saj kažejo na okrepljeno potrošniško zaupanje, ki lahko vodi v nadaljevanje rasti največjega svetovnega gospodarstva. Domača potrošnja namreč pomeni daleč največji del ameriškega bruto domačega proizvoda. Prodaja na drobno se je na mesečni ravni povečala za 1,3 odstotka, kar je največ po marcu 2015, mediana pričakovanj analitikov pa je znašala le 0,8 odstotka. Presenečenje je še nekoliko večje zato, ker so podatki predhodnega meseca nakazovali, da potrošniki ostajajo previdni, poleg tega pa so nekateri večji trgovci, denimo Macy’s in Nordstrom, pred kratkim opozorili z znižanjem svojih napovedi. Tudi sicer analitiki veliko pričakujejo prav od domačega potrošnika, ki je pri skoraj polni tehnični zaposlenosti, nižjih stroških financiranja, nizkih stroških za energijo ter višjih cenah nepremičnin in s tem bolj zdravem družinskem proračunu prav gotovo lahko generator prihodnje rasti. Dobri podatki iz ameriškega trga so ponovno okrepili tudi ameriški dolar, ki je po objavi pridobil vrednost v primerjavi z večino drugih valut. Tudi v prihodnjih dveh mesecih bodo oči vlagateljev uprte v podatke ekonomskih statistik, saj se je končala sezona objav poslovnih rezultatov. Končala si je relativno po pričakovanjih, po dalj časa drsečih in negativnih revizijah so podjetja ponovno dostavila boljše rezultate. Od leta 2014 je skoraj 69 odstotkov podjetij iz indeksa S&P 500 preseglo pričakovanja analitikov, kar je nekoliko nad povprečjem. V zadnjih osmih poslovnih letih je bilo podjetij s pozitivnim preseganjem povprečno 65 odstotkov. Podjetja nekoliko težje dosežejo pričakovan obseg prihodkov iz prodaje. V zadnjem četrtletju je bilo takih manj kot polovica, kar je manj od povprečja v zadnjih osmih poslovnih letih, zato se je precej povečal razmik med pozitivnimi presenečenji glede ustvarjenega dobička in presenečenji glede dosežene prodaje. Le-ta je trenutno na najvišjih ravneh od leta 2006, z izjemo obdobja zadnje velike recesije. Razlika je predvsem odraz višjih dobičkovnih marž, ki jih podjetjem uspe realizirati in naraščajo že vse od leta 2008 ter so tudi historično gledano skoraj rekordne, deloma pa tudi odraz izplačila kapitala z dividendami in programi odkupovanja lastnih delnic.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 14. 5. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi