Tor 18 Aug 2015

Ameriški indeksi v ozkem pasu, drugi kot na nihalki

Dogajanje na svetovnih trgih je bilo v tem tednu vse prej kot dopustniško. Nepričakovano torkovo sporočilo kitajske centralne banke, da bo oblikovanje menjalniškega tečaja juana proti ameriškemu dolarju približala tržni vrednosti, je povzročilo pravi preplah tako na delniških kot na obvezniških in surovinskih svetovnih trgih. Negotovost na trgih je trajala dva trgovalna dneva, vse dokler ni kitajska centralna banka v četrtek sporočila, da ne vidi razloga, da bi se depreciacija juana nadaljevala.

Zaradi sprememb pri določanju menjalniškega tečaja juana so jo zelo slabo odnesle predvsem družbe, ki veliko poslujejo s Kitajsko, segment luksuznih dobrin, surovinarji. Cene nafte so doživele nadaljnji udarec, ker se je trenutno povečani ponudbi nafte sedaj pridružila bojazen, da bo tudi največja uvoznica zmanjšala povpraševanje. Med svetovnimi indeksi je največ izgubil nemški indeks DAX 30, in sicer skupaj kar 6 odstotkov vrednosti. Le malo manj je izgubil francoski indeks CAC 30, ki je padel za 5 odstotkov. Eurostoxx 50 in japonski Nikkei 225 sta jo veliko bolje odnesla, saj sta izgubila le 2 odstotka vrednosti. Ameriški indeks S&P 500 pa je izgubil zgolj odstotek vrednosti.

Na splošno je vtis, da so ameriški indeksi dokaj imuni na zunanje novice. Pa naj bo to zaradi grških peripetij, kitajskega ohlajanja gospodarstva ali pa morebiti zaradi dogajanj na naftnih trgih. Dogajanje je zelo umirjeno in ameriški indeksi se vse od začetka leta gibljejo v zelo ozkem pasu. Tako indeks S&P 500 izkazuje zelo nizko volatilnost okrog letošnje donosnosti v višini 1,2 odstotka, saj je izkazoval največjo izgubo v višini 4 odstotkov, pridobival pa največ 2 odstotka. Večje volatilnosti ni prineslo niti približevanje točki, ko bo ameriška centralna banka Fed zvišala obrestno mero. Verjetnost septembrskega dviga se je tudi zaradi dogajanj v tem tednu spet zmanjšala. Obdobja tako velike umirjenosti pa ni pričakovati po dvigu obrestnih mer, saj so tečaji po zadnjih dveh kvantitativnih sproščanjih izkazali veliko volatilnost. Prav tako nas daljši pogled v pretekla borzna dogajanja uči, da bi lahko taki umirjenosti sledilo medvedje leto. Visoka vrednotenja in rekordno visoke profitne marže ameriških družb so znak za previdnost na tem trgu.

 

Avtor: mag. Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno na: www.dnevnik.si, 18. 8. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt