Sob 1 Sep 2018

Ameriški indeksi podirajo rekorde

V letošnjem letu je nesporen zmagovalec po donosnosti borz ameriški trg, saj tako razviti evropski trgi kot tudi oziroma predvsem razvijajoči se trgi močno zaostajajo po donosnosti.

Za evrske vlagatelje je ameriški trg poskrbel za dvojno veselje – na eni strani gledamo pozitiven trend gibanja delnic na ameriških borzah, za dodaten pozitiven učinek pa je poskrbel še močnejši dolar, ki je še nekoliko »odebelil« donose ameriških delnic od začetka leta. Ameriška borzna indeksa Nasdaq in S&P500 dosegata iz dneva v dan rekordne vrednosti, kar v praksi pomeni, da smo na ameriškem trgu dosegli najdaljše bikovsko obdobje v zgodovini ameriških borz. To traja že od marca 2009, saj od takrat ni bilo obdobja, ko bi indeksi upadli za 20 odstotkov ali več – kar naj bi pomenilo medvedji trend. Vseeno pa lahko trdimo, da nismo priča borznemu balonu, saj rast ni bila nevzdržna. Tako je kot primer indeks S&P500 od marca 2009 do danes na letni ravni pridobil v povprečju gledano 16,5 odstotka. Vsekakor je na drugi strani treba omeniti, kaj je bil razlog za takšno rast – pomemben faktor za to je bila seveda ekspanzivna monetrana politika Feda (ki pa se postopoma že umika) in deloma tudi ameriška davčna reforma. Kot posledica monetarne politike (ali pa vzporedno z njo) pa tudi odlični makroekonomski podatki za ameriški trg v zadnjih letih, ki so jih spremljali tudi nadpovprečni podatki o poslovanju ameriških podjetij. V zadnjih letih smo bili namreč priča situacijam, kjer je več kot 75 odstotkov ameriških podjetij objavljalo boljše rezultate od pričakovanj analitikov. Tako lahko mirno trdimo, da je bila rast tečajev na borzi podprta tudi s pozitivnimi objavami in da so relativni kazalniki (na primer razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico) nad dolgoletnim povprečjem – vseeno pa ne tako visoki, da bi bili razlog za paniko. Če smo nekoliko bolj konkretni, trenutno razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico za ameriški indeks S&P500 znaša nekaj čez 21. Kot primerjavo lahko vzamemo vrednost tega kazalnika za leto 2000 oziroma 2009 (tik pred izbruhom obeh zadnjih borznih zlomov) – takrat je vrednost tega kazalnika znašala več kot 30 oziroma 26. Vseeno pa prihaja mesec september, ki je tradicionalno za borze nekoliko slabši mesec. Ameriškega predsednika Trumpa očitno to ne zmoti preveč, saj je v četrtkovem tvitu v njegovem slogu sporočil – »Še več dobrih novic prihaja na kapitalske trge!« – pustimo se presenetiti!

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK,  1. 9. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo