Sob 10 Nov 2018

Ameriške zvezne rezerve bodo nadaljevale z dvigovanjem obrestne mere

Kot je bilo splošno pričakovano, so zvezne rezerve (FED – ameriška centralna banka) na tokratnem zasedanju pustile obrestno mero nedotaknjeno, pri čemer v njihovi izjavi ni bilo ničesar, kar bi nakazovalo na spremembo načrtovanega dviga obrestne mere v decembru.

Trenutna ključna obrestna mera je na nivojih 2–2,25 odstotka. Reakcija na borzah neposredno po izjavi je bila dokaj brezizrazna, kar nakazuje, da so borzni udeleženci večinoma pričakovali vse elemente v izjavi, tudi opažanje FED, da se trend investicij pri podjetjih upočasnjuje.

Upočasnjevanje investicij in tudi kritike predsednika Donalda Trumpa na račun vodenja monetarne politike seveda ne bodo zadosten razlog, da decembra ne bi dvignili obrestne mere. V izjavi je bilo namreč opaženo tudi, da je rast potrošnje gospodinjstev v ZDA še vedno visoka, prav tako rast števila delovnih mest in celotnega gospodarstva, medtem ko se inflacija zadržuje na želenih nivojih okoli 2 odstotkov. Prepričanje FED temelji tudi na zadnji študiji, ki kaže, da se bo rast bruto družbenega proizvoda nadaljevala nad 3 odstotki prihodnje letno. Močan upad delniških trgov v začetku oktobra je morda dal trenutek za razmišljanje o politiki obrestnih mer, vendar je odboj borznih trgov v zadnjih dveh tednih zopet potrdil prvotne načrte. Močna gospodarska rast in ciljna inflacija na ravni 2 odstotkov tudi v prihodnje pomenita, da bo FED dvignil obrestno mero vsak kvartal, vsaj do polovice naslednjega leta. Če bodo po tem obdobju vidni znaki upočasnjevanja, se lahko spremeni tudi monetarna politika.

Kritike na monetarno politiko pa ne letijo samo s strani ameriškega predsednika, ampak je slišati opozorila tudi s strani trgovcev z obveznicami. FED namreč, poleg politike obrestnih mer, zmanjšuje svojo napihnjeno bilanco, ki je na vrhuncu znašala 4,5 bilijona ameriških dolarjev (danes 4,1 bilijona), vsak mesec pa se zmanjša še za 50 milijard. Nadaljevanje takšnega trenda bi skrčilo bančne rezerve, ameriški bančni sistem pa bi lahko ostal brez zadostne količine denarnih sredstev. To bi dvignilo obrestne mere za posojila, kar bi na koncu vplivalo na upadanje gospodarske aktivnosti. Za zdaj je situacija še obvladljiva, če se bo trend nadaljeval, pa se lahko ameriško gospodarstvo resneje ohladi.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi, d. o. o.

DNEVNIK, 10. 11. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več