Pon 27 Aug 2018

Ameriške delnice krepko zelene barve, preostali trgi rdeči

Medtem ko trgi v razvoju letos izkazujejo zelo velike minuse in so evropske delnice še večinoma pod gladino, ameriške podirajo zgodovinske rekorde.

Potem ko je julija ameriški indeks Nasdaq, ki združuje tehnološke delnice, dosegel rekordno vrednost in letos izkazuje kar 18-odstotno donosnost v evrih, je tudi ameriški indeks S&P 500 prejšnji ponedeljek dosegel zgodovinsko najvišjo vrednost. V evrih je letos pridobil skoraj 11 odstotkov, kjer pa na rast dolarja odpade skoraj 4 odstotke.

Letošnje dogajanje na svetovnih delniških trgih je zelo raznoliko in ob dejstvu, da večina delniških trgov letos izkazuje negativne donose, so investitorji morali biti še posebej previdni, da so se pravilno odločili. Na prvi pogled bi lahko rekli, da jo bodo zaradi groženj ameriškega predsednika Trumpa z uvedbami carin prav ZDA najslabše odnesle. Dejanska situacija je ravno obratna, saj ZDA pokajo po šivih. Na eni strani se pričakuje, da bodo tudi dobički podjetij letos ostali na zgodovinsko rekordnih ravneh, saj naj bi za podjetja iz indeksa S&P 500 zrasli kar za 21 odstotkov. Na drugi strani je monetarna politika ZDA še vedno relativno ohlapna, pa čeprav se pričakuje, da bo ameriška centralna banka Fed letos še dvakrat dvignila obrestno mero, in sicer septembra ter decembra, na skupno vrednost 2,5 odstotka.

Prav ti dvigi obrestnih mer, začinjeni s trgovinskimi grožnjami, so povzročili velike padce valut trgov v razvoju. Nič čudnega torej, da brazilska borza izkazuje kar 17-odstotni padec v evrih, kitajske delnice iz indeksa CSI 300 pa še malo več v višini 18 odstotkov. Evropske delnice so nekje vmes, a še vedno izkazujejo padec 2 odstotka, največ italijanske (5 odstotkov) in nemške (4 odstotke).

Na mestu je vprašanje, kaj nas čaka do konca leta. Zaradi večjih in raznolikih težav trgov v razvoju pri teh ni pričakovati čudežev. Zaradi dobrega poslovanja podjetij in spodbudnih razmer pa bi se morale ameriške in tudi evropske delnice izkazati za dobro izbiro v drugi polovici leta.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 25. 8. 2018, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt