ZDA
Sob 11 Nov 2017

Ameriška podjetja v preteklem četrtletju

Vrednosti svetovnih delniških indeksov vztrajajo pri rekordnih ravneh, s čimer si investitorji ponovno obetajo zelo uspešno leto. Res je k rasti veliko prispevala ohlapna politika centralnih bank, ki so s poceni denarjem preplavile finančne trge, so pa svoj del prispevala tudi podjetja z odličnimi poslovnimi rezultati.

Glede na to, da se počasi končuje sezona objav ameriških podjetij za tretje četrtletje, si lahko rezultate pogledamo nekoliko podrobneje. Po podatkih Factseta, ki zbira in objavlja objave za ZDA, je poslovna poročila objavilo več kot 80 odstotkov zavezancev za objavo. Izmed njih je 74 odstotkov podjetij preseglo pričakovanja glede ustvarjenega dobička, 66 odstotkov podjetij pa glede ustvarjenih prihodkov iz prodaje. Velikost preseganja je glede na pretekla obdobja nadpovprečna, tako z vidika števila preseganj kot tudi z vidika velikosti. Agregatno preseganje dobička znaša 4,9 odstotka, prihodkov, ki so zaradi svoje narave bolj predvidljiva kategorija, pa 1,2 odstotka. Število podjetij, ki so presegla pričakovanja, je največje v dejavnosti informacijske tehnologije, saj je kar 90 odstotkov podjetij objavilo boljše rezultate od pričakovanj. Nadpovprečno dobro so se odrezala tudi podjetja iz sektorjev zdravstva in farmacije, financ in materialov.

Najmanj pozitivnih objav je pri telekomunikacijskih podjetjih, kjer je le polovica podjetij presegla napovedi. Podobna slika je pri preseganju prihodkov, največji delež podjetij s presežnim rezultatom prihaja iz dejavnosti informacijske tehnologije in materialov, najmanj pa iz javne oskrbe in telekomunikacij. Agregatna rast dobička na delnico glede na primerljiv kvartal v preteklem letu znaša 5,9 odstotka, pri čemer pa le 6 sektorjev beleži pozitivno rast. Zaradi rasti cen nafte najvišjo rast izkazujejo energetska podjetja, in sicer kar 135 odstotkov. Rast v tem sektorju je hkrati tudi precej višja od napovedi s konca septembra, kar v povprečju velja tudi za druga podjetja. Dvomestno rast izkazujeta tudi sektorja materialov in informacijske tehnologije, najvišji upad pa finančni sektor in javna oskrba. Napovedi za tekoče četrtletje ostajajo visoke in so se v zadnjem mesecu še nekoliko izboljšale. Po napovedih bodo prav vsi sektorji izkazali rast dobička, pri petih izmed njih bo rast dvomestna. Če se bodo te napovedi uresničile, bodo vsi sektorji na letnem nivoju izkazali pozitivno rast ustvarjenega dobička. Največ, več kot 250-odstotno rast energetski sektor, najmanj spektakularno rast pa industrija in sicer le nekaj več kot 2 odstotka.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 7, 11.11.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo