Pon 20 Okt 2014

Ameriška podjetja se pogosto odločajo za odkup lastnih delnic

VODILNE DRUŽBE V ZDA SO LANI ODKUPILE ZA 500 MILIJARD DOLARJEV LASTNIH DELNIC

Odkupi lastnih delnic so na ameriškem kapitalskem trgu v zadnjih treh desetletjih prevladujoča oblika izplačila kapitala delničarjem, saj vrednostno programi odkupov precej presegajo vrednost izplačil v obliki dividend.

Podjetja iz indeksa S&P 500 so lani odkupila za skoraj 500 milijard dolarjev lastnih delnic, za kar so porabila skoraj 30 odstotkov prostega denarnega toka. Skupna vrednost je nekoliko nižja od rekordnega, predkriznega leta 2007, ko so podjetja odkupila za skoraj 600 milijard ameriških dolarjev svojih delnic, že od leta 2009 pa je opazen izrazit trend povečevanja.

Podjetja so z odkupi lastnih delnic nadaljevala tudi v prvi polovici letošnjega leta, vendar se je obseg programov odkupov v drugem četrtletju nekoliko zmanjšal. Pri odkupih prednjačijo največja podjetja glede na tržno kapitalizacijo – lani je bil na prvem mestu tehnološki gigant Apple, skupna vrednost njegovega izplačanega kapitala je bila okoli sedem odstotkov njegove tržne kapitalizacije. Odkupil je za skoraj 33 milijard dolarjev svojih delnic, z dividendami pa delničarjem izplačal še dodatnih 11 milijard dolarjev. Sledijo mu IBM, ki je svojim delničarjem vrnil skoraj 12 odstotkov tržne kapitalizacije, ter podjetja Exxon Mobil, Pfizer, Cisco Systems in Oracle.

Podjetja programe največ odkupov izvedejo neposredno na trgu, zato imajo rekordni odkupi tudi neposreden vpliv na likvidnost posameznih delnic. Najvišji delež celotnega trgovanja je tako lani odkupil IBM, in sicer so njihovi nakupi obsegali skoraj pet odstotkov letnega trgovalnega prometa, sledita mu Pfizer z maloj več kot štirimi odstotki in Exxon s tremi odstotki letnega prometa z delnico.

Sektorski pregled pokaže, da so lani za odkupe največ namenila podjetja iz dejavnosti tehnologije, ki so skupaj kupila za 160 milijard dolarjev lastnih delnic, to je več kot 75 odstotkov celotnega izplačila kapitala sektorja, sledijo podjetja iz dejavnosti potrošnih dobrin z odkupi v skupni višini 100 milijard dolarjev oziroma 73 odstotkov vsega vrnjenega kapitala sektorja ter finančna podjetja z odkupi v višini 70 milijard.

Najmanj so za odkupe namenila podjetja iz dejavnosti oskrbe, ki pa izplačujejo visoke dividende. Lani so podjetja iz te dejavnosti odkupila le za dobri dve milijardi dolarjev delnic ter izplačala skoraj 24 milijard dolarjev dividend. Izmed vseh sektorjev manj kot polovico vračila kapitala z odkupi lastnih delnic izkazujeta še sektor telekomunikacij, ki je lani odkupil za skupaj 7 milijard dolarjev delnic in izplačal skoraj 19 milijard dividend, in energetski sektor, ki 55 odstotkov vračila kapitala izvede z dividendami.

Graf: Odkup lastnih delnic ameriških podjetij (od 1980 do 2013, v milijonih dolarjev)

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 30, 20. 10. 2014, rubrika: Svetovni trgi

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt