Sre 4 Dec 2019

Američani spet rekordno trošijo

Zahvalni dan, eden pomembnejših praznikov v ZDA, ki poteka na zadnji četrtek v novembru, je vsako leto pospremljen s črnim petkom, dnem, ko trgovci ponudijo velike popuste na izdelke.

Če je zahvalni dan bolj značilen za Ameriko, se je koncept popustov črnega petka razširil domala po vsem svetu. Analitiki podatke o prodaji na črni petek spremljajo zato, ker skušajo napovedati, kakšna bo rast potrošnje, ki ima neposredne učinke na gospodarsko rast. Letošnje leto je bila na črni petek po podatkih iz Bloomberga rast prodaje v ZDA pri klasičnih trgovcih 4,2 odstotka višja glede na enak dan v lanskem letu, čeprav se je število obiskovalcev v trgovinah znižalo. Bolje so se odrezali masovni trgovci, na primer Walmart, Target in Costco, mešani podatki pa prihajajo iz blagovnic in od prodajalcev oblačil. Internetna prodaja je beležila precej bolj impresivno, 19,6-odstotno rast, čeprav so bila pričakovanja postavljena še višje, okoli 20 odstotkov. Spletni ponedeljek je nakupovalni dan s spletnimi popusti, ki vedno sledi črnemu petku, zato lahko tudi na ta dan pričakujemo precejšnjo rast prodaje v primerjavi s prejšnjim letom. Ameriška spletna prodaja v četrtek in petek skupaj je znašala vrednostno 11,6 milijarde ameriških dolarjev, okoli tretjina digitalnih nakupov pa se opravi prek mobilnih telefonov. Prodaja v ZDA meseca novembra je znašala 68,1 milijarde ameriških dolarjev v primerjavi z 44,2 milijarde leta 2018 po podatkih Adobe Analytics, kar je jasen signal, da bo tudi praznična prodaja v letošnjem letu višja kot lani.

Poleg številk, ki kažejo na rast potrošnje, so bili objavljeni relativno spodbudni proizvodni podatki v Evropi in na Kitajskem. Optimizem pri makroekonomskih podatkih pa se ni kazal v začetnem trgovanju na borzah v tem tednu. Skrbi ponovno povzroča ameriški predsednik Trump, ki je obnovil carine na jeklo in aluminij iz Brazilije in Argentine ter podprl protestnike v Hongkongu, kar je v luči trgovinskega dogovarjanja s Kitajsko najmanj provokacija. Poleg tega je ponovno napadel Zvezne rezerve (ameriško centralno banko) z izjavo da morajo spustiti obrestne mere in izvajati bolj spodbujevalno monetarno politiko.

V luči borznih trgov se moramo zavedati, da so se znaki upočasnjevanja gospodarstev v zadnjem mesecu stabilizirali. Še vedno smo v okolju zelo nizkih in tudi negativnih obrestnih mer, na kapitalskih trgih je poplava likvidnosti, naložbenih alternativ pa relativno malo. Vse to govori v prid delniškim naložbam, po drugi strani pa zaradi novih vrhov in daljšega neprekinjenega obdobja rasti delniških tečajev ne bi presenetila tudi manjša korekcija delniških trgov v decembru. To bi lahko v prvi vrsti sprožila nepredvidljivost Trumpa in morebitni neuspeh pri trgovinskem dogovoru med ZDA in Kitajsko, ki bi moral biti okvirno izoblikovan do 15. decembra, sicer bodo začele veljati dodatne carine.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

DNEVNIK, 3. 12. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več