Pet 1 Feb 2013

Amazon pika com

Tečaj delnic največjega spletnega trgovca na svetu nadaljuje svoj neusmiljeni pohod navzgor, ki ga je začel 20. novembra 2008 pri vrednosti 35 dolarjev za delnico. Včerajšnji tečaj v trenutku pisanja teksta je znašal okoli 272 dolarjev, kar pomeni kar 677-odstotno rast, ki je ni dosegel niti tečaj delnic tolikokrat opevanega Appla. Ta je v enakem obdobju sicer pridobil neverjetnih 472 odstotkov, ki pa vseeno ne prekašajo delnic Amazona, ki so bile glede na splošno percepcijo širše strokovne javnosti očitno vsaj malenkost porinjene na stranski tir, ki bolj kot prihodom bleščečih vlakov služi kot pomožni del glavne železniške proge. Da je bilo tako povsem neupravičeno, nazorno poleg podatkov o gibanju cen delnic pove tudi 125 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ki podjetje s sedežem v deževnem Seattlu uvršča v ligo največjih svetovnih podjetij.

Glavni razlog, da danes sploh lahko govorimo o uspešni podjetniški zgodbi, tiči v ustanovitelju Jeffu Bezosu, ki je leta 1994 ustanovil Amazon.com kar v svoji garaži, do danes pa ohranil 19,18-odstoten delež, ki ga uvršča med najbogatejše Zemljane. Trenutni finančni rezultati, predvsem z vidika dobičkonosnosti, sicer vse prej kot podpirajo tako visoko vrednost podjetja, vsekakor pa je za investitorje očitno veliko bolj pomembna prihodnost in splošen trend povečevanja obsega svetovne spletne trgovine, ki se kaže tudi na rasti prihodkov Amazona, ki so se na letni ravni povečali za 27 odstotkov. Napovedi obsega svetovne spletne trgovine nakazujejo na močno rast tudi v prihodnjih letih, kar je glede na prisotne trende povsem razumljivo. Ob takšnih spremembah v poslovnem okolju so visoki relativni kazalniki delnic Amazona bolj razumljivi, kot pogosto pokaže pretekla praksa, pa odpirajo tudi veliko možnosti za padce tečajev v primeru nedoseganja pričakovanih poslovnih rezultatov. Pričakovan P/E za leto 2013 tako znaša kar 86, za leto 2014 pa 49, skoraj brezpredmetno pa je pisati o razmerju P/B, saj je njegova vrednost 15,1. Prihodnost spletne trgovine je torej perspektivna, odprto vprašanje pa ostaja, kako uspešen bo Amazon.com.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt