Tor 14 Jul 2020

Alternativ ni – ali pač so?

Centralne banke kupujejo obveznice in s tem vrednotenja postajajo vse bolj odvisna od njih.

»Alternative ni« (ang. there is no alternative) je bil znan slogan britanskih konservativcev (bolj znan po kratici T. I. N. A.) še pod vodstvom Margaret Thatcher, ko so se v Združenem kraljestvu odločili za deregulacijo trga dela in kapitala po vzoru ZDA ter za teorijo trga, po kateri naj bi tržne sile samostojno poskrbele za pošteno uravnoteženost med ponudbo in povpraševanjem.

Sčasoma se je ta slogan vse bolj razširil tudi med borzne komentarje, na primer, da ob negativnih obrestih merah ni na voljo donosnih in manj tveganih naložbenih alternativ. Vendar, ali je to res? Delno. Nedvomno moramo danes sprejemati več tveganja 

za doseganje večodstotnega realnega donosa kot pred desetletjem, pri čemer smo se morali tudi sprijazniti, da je za varnejše nalaganje treba požreti tudi negativni donos.

Toda, klasične naložbene alternative bodo vlagatelju še naprej na voljo. Varnejši in manj donosni bodo za to vedno depoziti v kombinaciji z obveznicami, bolj tvegane in donosne pa delnice v kombinaciji z obveznicami. Torej obveznice so in bodo še naprej imele pomembno vlogo pri varčevanju in investiraju kljub že tako stisnjenim zahtevanim donosnostim. Ker gibanje njihovih cen vsako leto bolj podpirajo in vodijo centralne banke ter je njihova pozitivna donosnost vse manjša, je za dodatno donosnost treba iskati bolj tvegane naložbene možnosti.
 

Kot japonska centralna banka

Dejstvo je, da FED, ECB in BOE z vse večjo bilanco sredstev, širšo sestavo naložb in vpetostjo v uravnavanje donosnosti postajajo vse bolj podobne japonski centralni banki BOJ. To še naprej povečuje odvisnost vrednotenja obvezniškega trga od centralnih bank. Vendar to, da centralne banke le še napihujejo kapitalske trge, drži le delno.

Z nizkimi obrestnimi merami in zviševanjem cen obveznic se delniškim trgom delno sicer dvignejo vrednotenja zaradi znižanja dolgoročne diskontne stopnje, vendar ni vse v tem oziroma v strošku kapitala. Visoka rast tehnoloških delnic je bila v zadnjem ciklu podprta tudi s hitro rastjo dobičkov, in če se ta trend ne bo nadaljeval, je tudi nadaljnjo rast tehnoloških podjetij težko pričakovati.

Z novim gospodarskim ciklom vstopamo v še hitrejši tehnološki razvoj, ki nedvomno drvi proti internetu stvari. Zato se bo treba z rekordnimi tržnimi kapitalizacijami v tehnologiji kar sprijazniti. Podobno velja za negativne obrestne mere.

Lep primer delniškega sektorja so bančne delnice, ki relativno in absolutno kotirajo na zgodovinsko nizkih ravneh. To je sektor, ki mu FED ali ECB z nižanjem obrestnih mer in ohranjanjem nizke donosnosti z vidika profitabilnosti prej škodita kot koristita. Se pa centralnobančno kupovanje obveznic vse bolj izkazuje kot enosmerna karta regulacije kapitalskega trga, ki nima alternative.

Avtor: Aleš Čačovič, Vodja oddelka upravljanja dolžniških naložb

Objavljeno: Delo, rubrika: obveznice; 12. 07. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič