Pet 16 Feb 2018

Alibaba in druge naložbene priložnosti osrednjega kraljestva

Trgi v razvoju se po odličnem letu 2017 spogledujejo z nadaljnjo rastjo, ki jo poganjata tehnološki razvoj Kitajske in rast cen nafte

 

Lani smo bili priča lepim donosom na trgih držav v razvoju. Indeks MSCI Emerging Markets je zrasel za 18 odstotkov, merjeno v evrih, in za 34 odstotkov, merjeno v dolarjih. Po letih stagnacije je bil to končno soliden rezultat. Seveda vlagatelje zanima predvsem, kako bo naprej. Če se po jutru dan pozna, utegne biti leto 2018 še uspešnejše. Po stagnaciji tečajev delnic decembra lani, ko so vlagatelji verjetno unovčevali dobičke, smo takoj po novem letu imeli močno rast.

Evrski donos Alibabe nad 70 odstotki

Ko gledamo trge v razvoju, se moramo najprej usmeriti na Osrednje Kraljestvo – kakor Kitajci imenujejo svojo državo. Po nekaj letih stagnacije se je trg končno prebudil in vlagatelji so lahko znova preštevali dobiček. Najbolj zadovoljni so bili vlagatelji v tehnološke delnice. Najbolj znana med njimi je Alibaba, spletna trgovina, ki je za Kitajce nepogrešljiva, dostopna pa je tudi strankam povsod po svetu. Delnice tega giganta so vlagateljem v minulem letu prinesle več kot 70-odstotni donos, merjeno v evrih.

Obstajala pa je še boljša alternativa – Tencent, katerega delnice so v prejšnjem letu dosegle 86-odstotni donos, merjeno v evrih. To tehnološko podjetje ima svoj sedež v Šenzenu, mestu na jugu Kitajske z okoli 12 milijoni prebivalcev. Če upoštevamo, da je pred letom 1980 tam živelo le okoli 30 tisoč ljudi, zgodba postane še bolj zanimiva. Prav takrat je to mestece postalo prvo posebno ekonomsko območje na Kitajskem in s časoma preraslo v enega od simbolov hitrega kitajskega gospodarskega vzpona. Razvijala so se predvsem tehnološka podjetja.

Tako ima v tem mestu sedež proizvajalec mobilnih telefonov Huawei, ki ne skriva ambicij, da želi zasesti vodilno mesto med proizvajalci mobilnih telefonov, kot sta Samsung in Apple. Seveda pametni telefoni potrebujejo aplikacije. Tu pa sta za Kitajce nepogrešljiva prav Tencent, ter njegovo družabno omrežje WeChat, ki ima že blizu milijarde aktivnih uporabnikov. Podjetje razvija tudi druge aplikacije z novimi vsebinami, predvsem so zanimivi njihovi projekti rešitev za izvajanje plačil prek mobilnih telefonov. Na Kitajskem je namreč običajno, da se za dobrine in storitve plačuje preko aplikacije na mobilnem telefonu, običajno preko QR-kode. Plačilne kartice so manj v uporabi, prav tako je vedno manj v uporabi gotovina.

 

Nadaljnji tehnološki razvoj bo gospodarsko rast približal sedmim odstotkom

Kitajci precej vlagajo v nove tehnologije. V prihodnjih letih bi radi postali vodilni v svetu pri razvoju umetne inteligence, ambicije pa imajo tudi pri razvoju avtomobilov, ki ne bodo potrebovali voznika, kakor tudi pri avtomobilih na električni pogon. Tehnološki napredek je tako na Kitajskem v polnem zagonu, to pa bo v prihodnjih letih pomagalo ustvarjati visoko gospodarsko rast, ki je kljub slabim napovedim nekaterih analitikov še vedno na ravni več kot 6,5 odstotka.

Onesnaževanje je na Kitajskem velika težava in mu tudi namenjajo vse več pozornosti. Razvoj električnih avtomobilov je ena od možnosti za zmanjšanje škodljivih izpustov, druga pa je zmanjšanje onesnaževanja pri industrijskih onesnaževalcih. Tako zapirajo obrate, ki najbolj onesnažujejo, in selijo proizvodnjo v bolj moderne zmogljivosti. Zato se je povečalo povpraševanje po bolj kakovostni železovi rudi, s katero porabijo manj energije za proizvodnjo jekla. Železovo rudo Kitajci večinoma uvažajo, in to predvsem iz Avstralije in Brazilije, s čimer se spodbuja gospodarstvo tudi v teh državah. Cena železove rude je v letu 2017 rasla, kar ima lahko zapozneli učinek na gospodarsko rast v omenjenih državah v letu 2018.

Ko govorimo o surovinah in energiji, ne smemo pozabiti na nafto. Njena cena se je zaradi omejitve proizvodnje v državah članicah OPECa in Rusiji dvignila. To utegne imeti pozitiven vpliv na države izvoznice nafte, kot so Rusija, Malezija, ter v manjši meri Brazilija in Indonezija, pri čemer so lahko za Indonezijo viri rasti tudi drugje, kar velja tudi za večino držav članic skupnosti ASEAN, kjer neredko vidimo rasti BDP v višini 5 odstotkov ali več. V teh državah se gradi infrastruktura. Tu predvsem izstopajo Filipini. Tam načrtujejo v prihodnjih letih v infrastrukturo vložiti 180 milijard ameriških dolarjev (okoli 150 milijard evrov). Gospodarska rast na Filipinih je že več let nad šest odstotki in glede na načrte za gradnjo infrastrukture ni pričakovati, da bi bila v prihodnjih letih kaj manjša.

 

Nevarnosti ustavitve tiskanja denarja na zahodu

Vseeno je vsaj pri državah jugovzhodne Azije treba omeniti tudi nekatera tveganja. Ameriška centralna banka Fed zvišuje obrestne mere, tudi Evropska centralna banka ni več tako naklonjena tiskanju denarja. V omenjenih državah pa je precej tujega kapitala, ki lahko te države hitro zapusti, če se pojavijo večja tveganja, oziroma se pokažejo priložnosti drugje. Tako obstaja tveganje, da se bodo valute teh držav znašle pod pritiskom depreciacije, zaradi depreciacije bodo narasle cene uvoženih dobrin, s tem pa se bo povečala grožnja inflacije. Če bodo centralne banke želele ohraniti stabilnost cen, bodo morale dvigniti obrestne mere, s čimer se bodo zvišali stroški financiranja za lokalna podjetja, s tem pa bo pod pritiskom tudi gospodarska rast. Dodatno tveganje so lahko politična dogajanja. Ta nevarnost na teh trgih vedno obstaja, vendar se zdi, da vlagateljev tovrstna tveganja trenutno ne zanimajo preveč. Prav tako za zdaj ni opaziti večjega odliva kapitala zaradi višjih obrestnih mer v ZDA. Zgodovinsko gledano ob zviševanju obrestnih mer v ZDA običajno ni prišlo do večjega odliva kapitala iz držav v razvoju. Visoka gospodarska rast ob ugodnih napovedih je za vlagatelje zadosten razlog, da ostajajo ali celo povečujejo svoje vložke na teh trgih.

Avtor: mag. Matjaž Dlesk, CFA, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

Objavljeno v Investicijski vodnik 16. februar 2018, Finance, stran 16

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič