Pon 19 Nov 2018

Ali so kitajske delnice dosegle dno?

Trgi v razvoju: ni mogoče pričakovati, da bi trgi v razvoju »delali« bolje kot razviti.

Razen ameriške in brazilske borze letos skoraj vsi drugi večji trgi izkazujejo velike izgube. Še najslabše so jo odnesli investitorji v kitajske delnice, kjer je indeks Shanghai Shenzhen CSI 300 od začetka leta izgubil kar 20 odstotkov. Med vsemi trgi v razvoju je to daleč največji padec, saj so indijske delnice iz indeksa Sensex 30 izgubile v evrih dva odstotka, ruske delnice iz indeksa Micex 10 tri odstotke, medtem ko so brazilske delnice iz indeksa IBOVESPA zrasle za štiri odstotke.

Vzrokov za tak padec kitajskih delnic je več. Prvi je trgovinska vojna z ZDA, ki na prvi pogled največ škode lahko povzroči prav Kitajski. Drugi vzrok je ohlajanje druge največje svetovne ekonomije, ki se je začelo že pred Trumpovimi carinskimi grožnjami. Prav manjša gospodarska rast, katere posledica so manjši dobički podjetij, ključno vpliva na borzna dogajanja.

Kitajska oblast se proti gospodarskemu ohlajanju in negativnim učinkom carin bori na tri načine: z monetarnim in fiskalnim stimulusom ter mehčanjem deviznega tečaja. Po eni strani je pozitivno, da se je pomembnost investicij v rasti BDP zmanjšala in da je za kar 78 odstotkov letošnje gospodarske rasti zaslužna potrošnja gospodinjstev. A se tudi pri tej zatika, saj se nepremičninski trg ohlaja, dolg gospodinjstev se povečuje, plače pa ne rastejo več tako hitro.

Ob vsem tem je pomembno poudariti, da do zdaj že uveljavljene ameriške carine niso imele večjega učinka, saj se je ameriški trgovinski primanjkljaj s Kitajsko na letni ravni do konca septembra še povišal na kar 305 milijard dolarjev. Samo septembra se je izvoz v ZDA povečal za osem odstotkov. A kakšna bo slika leta 2019, je vseeno težko napovedati, saj po eni strani carine negativno vplivajo na trgovino, po drugi strani pa je ameriški uvoz iz Kitajske nekoliko manj elastičen.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi d. o. o.

DNEVNIK, 17. 11. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo