Sob 16 Maj 2015

Ali smo priče obratu trenda na trgu obveznic?

V zadnjih tednih je bilo dogajanje znotraj kapitalskih trgov še najbolj zanimivo na trgu obveznic. Po dveh letih smo bili spet priče večjim premikom, ki za vrednostne papirje s stalnim donosom vendarle niso tako običajni. Sredi aprila se je volatilnost indeksov evrskih obveznic močno zvišala, državnih za okoli 70 odstotkov, podjetniških pa za okoli 45 odstotkov (do 15. maja 2015). Obveznice so se v zadnjem desetletju gibale bolj kot ne v eno smer – navzgor - z občasnimi predahi, ki so sovpadali z močno rastjo in spremljajočim padcem delnic (kot denimo v obdobju 2005-2008 ali pa 2010-2011). Razlogi za vztrajnost trenda na trgu obveznic so številni, mnogi pa jih povezujejo z nastankom tako imenovanega zmernega obdobja (angl. »Great Moderation«) iz 80. let prejšnjega stoletja. Takrat se je močno zmanjšala nestanovitnost poslovnih ciklov, za kar največ zaslug pripisujejo monetarni politiki, ki je poskrbela za stabilno rast cen, s tem pa tudi za spodbudno poslovno okolje. Med razlogi za ekonomsko stabilnost ekonomisti navajajo tudi učinkovitejše upravljanje zalog. Boljša informiranost s pomočjo nove tehnologije in fleksibilnejša proizvodnja sta omogočili, da se je volatilnost proizvodnje, kljub volatilnosti prodaje zmanjšala.

Če rastoči trend obveznic iz daljše preteklosti pojasnjuje preudarna konvencionalna monetarna politika, ki je vodila v umiritev inflacijskih pritiskov, pa rast cen obveznic iz bližnje preteklosti pojasnjuje v večji meri nekonvencionalna politika centralnih bank po svetu. Njeni pionirji so japonski centralni bankirji, ki so marca 2001 uvedli prvo kvantitativno sproščanje, kasneje so jim sledili v ameriški in angleški centralni banki, letos pa so jih začeli posnemati tudi v Frankfurtu. Odkupovanje dolžniških vrednostnih papirjev centralnih bank je pozitivno vplivalo na cene obveznic (oziroma negativno na zahtevano donosnosti) in sredi aprila letos smo dosegli rekordno nizke ravni nominalnih donosnosti obveznic. Takrat je odmevala izjava svetovno znanega upravljavca obveznic Billa Grossa, da prodaja na kratko (angl. »short-sale«) nemških desetletnih državnih obveznic predstavlja naložbo življenja. Kasneje so mediji poročali, da Gross pri svojem ravnanju teh napovedi ni v celoti upošteval, a njegovo priporočilo je obrodilo sadove. Nemške desetletne državne obveznice so od 20. aprila padle za okoli šest odstotkov.

Ključno vprašanje je, ali smo priče obratu dolgoročnega trenda na trgu obveznic? Cene obveznic v veliki meri determinirajo inflacijska pričakovanja, ki so v evrskem območju zaradi kvantitativnega sproščanja v letošnjem letu vidno zrasla. Razvoj inflacijskih pričakovanj bo v končni fazi odvisen od ekonomske aktivnosti. Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada se proizvodna vrzel v evrskem območju zmanjšuje in je že blizu ničle. Morda pa imajo Grossove besede vendarle nekaj mesa.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 16. 5. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2020

Preberite poročilo