Čet 9 Jun 2011

Ali se pripravlja teren za nov paket spodbud?

Leto 2011 nam je postreglo z nekaterimi izrednimi dogodki, ki vlagateljem jemljejo pogum in jih navdajajo z običajnim in pogostim čustvom, ki je prisotno pri investiranju, strahom. Naj omenim le japonski potres in cunami, revolucijo v afriških državah znano pod imenom arabska pomlad, ki je imela pomemben vpliv na ceno črnega zlata, in še vedno trajajočo dolžniško krizo najrazvitejših držav sveta.

Vsi ti in seveda še mnogi drugi manj opazni dogodki so vplivali na to, da je večina svetovnih delniških indeksov letos že v rdečem območju, kljub obetavnim obetom z začetka leta. Če izvzamemo japonsko naravno katastrofo so se namreč delniški indeksi od začetka leta ob pomoči vzgonskega vetra v obliki drugega ameriškega paketa kvantitativnih spodbud (tako imenovani QE2) kar spodobno skočili, močno podporo tečajem pa so nudili tudi razveseljivi makroekonomski podatki. Po dopolnjenih petih mesecih leta pa smo se znašli na neprijaznem terenu, saj vzgonski veter pojenjuje (konec meseca se uradno zaključi program QE2), vse manj robustnosti pa najdemo tudi v makroekonomskih podatkih praktično vseh pomembnejših držav. Tako so samo v Združenih državah Amerike v maju negativno presenetile številke, ki pričajo o nakupnih naročilih podjetij, potrošnji gospodinjstev, prodaji nepremičnin in stopnji nezaposlenosti. Makroekonomski kazalci zdravja gospodarstev se poslabšujejo celo v državah regije rastočih trgov, najbolj na Kitajskem, v Braziliji in v Južni Koreji.

Očitno je torej, da se paket spodbud končuje v precej neprimernem trenutku ter da končnega in popolnega namena – oživiti gospodarstvo Združenih držav Amerike (in posredno seveda tudi globalno) do samovzdržnosti – ni uspel doseči. V novicah se zato že pojavljajo ugibanja o morebitnem tretjem delu spodbujevalnega paketa (torej tako imenovanem QE3), katerega načrt je bil še pred dvema mesecema zaradi solidnega stanja gospodarstva globoko na dnu predalnikov ameriških politikov in centralnih bankirjev. Na podlagi že omenjenih slabih objav podatkov se je namreč po izračunih nekaterih analitikov možnost recesije v Združenih državah Amerike v letu 2012 opazno povečala, s tem pa tudi možnost ukrepanja centralne banke in finančnega ministrstva. Ne pozabimo pa tudi, da je guverner sistema ameriških centralnih bank Ben Bernanke v začetku tedna opozoril na frustrirajoče počasno stopnjo okrevanja gospodarstva in le zmerno okrepitev stopnje gospodarske rasti v drugem polletju letošnjega leta, kar nedvomno kaže vsaj na dodatno odmikanje prvega povišanja ključne obrestne mere v drugi del leta 2012, če ne celo na prve znake naklonjenosti novemu paketu, ki bi na borzni parket zopet prinesel precejšnjo mero optimizma.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič