Pon 13 Sep 2010

Ali se obeta ponovitev japonskega scenarija?

Gospodarsko okrevanje, ki ga lahko opazujemo po veliki gospodarski krizi, ki nas je prizadela med letoma 2007 in 2009, s svojo hitrostjo in velikostjo še ni popolnoma prepričalo analitikov. Pravzaprav se jih vse več ozira v preteklost, kjer iščejo podobnosti z gospodarsko krizo Japonske in kasnejšim apatičnim okrevanjem v preteklih dvajsetih letih. Večina se jih osredotoča na podobnosti med trenutnim stanjem gospodarstva v Združenih državah Amerike in že omenjenim tedanjim stanjem Japonske, glavna skrb, ki se ob teh primerjavah poraja, pa je, ali so Združene države Amerike nagnjene k ponovitvi tragičnega japonskega scenarija, katerega posledica je tako imenovano »desetletje izgubljene gospodarske rasti«.

Japonska je v devetdesetih letih 20. stoletja in prvih letih novega tisočletja doživela tri zaporedne recesije. Prva, v letih 1992 in 1993, je bila posledica poka balona na delniških in nepremičninskih trgih. Sledilo je šibko okrevanje, ki pa ni uživalo spremljave delniških in nepremičninskih trgov, kjer so cene še naprej stagnirale in upadale. Inflacija je vztrajala na nizkih ravneh in se je v letu 1997, v času druge recesije, ki je bila posledica azijske krize in neustreznih sprememb davčne zakonodaje, prevesila v deflacijo. Okrevanje po drugi recesiji je bilo še bolj šibko kot po prvi, vse bolj pa se je izpostavljal problem nezdravega bančnega sektorja, ki se je šibil pod težo slabih posojil. Tudi tretjo recesijo, ki se je razvila v letih 2001 in 2002, je sprožil zunanji dejavnik, in sicer pok tehnološkega balona. Okrevanje, ki je sledilo med leti 2003 in 2008 je bilo spet dokaj anemično, saj so bili instrumenti tako monetarne kot fiskalne politike že zdavnaj izčrpani.

Četudi gospodarstvo Združenih držav Amerike danes izgleda zelo podobno japonskemu pred skoraj dvajsetimi leti, pa med njima vendarle najdemo veliko razlik, ki nam dajejo upanje, da se japonski scenarij verjetno ne bo ponovil. Prvo razliko najdemo že v samem odzivu oblasti na poslabševanje gospodarskih razmer, kjer so ameriške v primerjavi z japonskimi ukrepale z bliskovito hitrostjo, veliko odločnejšim obsegom in naborom instrumentov ter suvereno retoriko. Druga ključna razlika med obema državama pa se kaže v hitrosti očiščenja bančnega sektorja, ki je nujno zaradi ponovnega zagona posojilnega mehanizma v gospodarstvu. Japonci so zanj potrebovali skoraj 15 let, Združene države Amerike so se problema lotile takoj.

Analitiki so zato mnenja, da so Združene države Amerike uspele izogniti japonskemu scenariju in da so na dobri četudi dolgi poti k gospodarskemu okrevanju. Znaki, ki bodo dokončno potrdili uspešen izhod iz velike gospodarske recesije 2007-2009 pa so okrevanje na trgih nepremičnin, delovne sile in bančnih posojil.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt