Sob 6 Okt 2018

Ali italijanski proračun nakazuje, da je Italija nova Grčija?

Svetovni trg: Predlog proračuna populistične italijanske vlade, ki odstopa od dogovorov z EU, je dodobra razburkal finančne trge

Po sprejemu predloga italijanskega proračuna za leto 2019, ki je dodobra razburkal finančne trge, se je marsikateri deležnik na trgu kapitala vprašal, ali se z Italijo ponavlja že videna zgodba Grčije. Predlog proračuna populistične italijanske vlade odstopa od dogovorov, ki so bili sklenjeni z EU.

Prav tako nakazuje, da imajo v Italiji zdaj v rokah boljše karte in več moči populisti. Od sprva predvidenega primanjkljaja v višini 0,8 odstotka BDP, ki ga je še spomladi napovedovala prejšnja vlada, smo prešli do še sprejemljivega dogovora o primanjkljaju v višini 1,6 odstotka BDP, ki ga je predlagal finančni minister, in na koncu pristali na predlogu proračuna, ki predvideva primanjkljaj v velikosti 2,4 odstotka BDP. Ko pogledamo na ta predlog skozi prizmo trenutne zadolženosti, ki presega 130 odstotkov BDP, pričakovane rasti BDP za prihodnje leto okoli 1 odstotka in pričakovanega ECB-jevega dvigovanja obrestnih mer, ki bo zadolževanje samo še podražilo, lahko hitro razumemo zaskrbljenost deležnikov na finančnem trgu.

Na prvi pogled nas kar nekaj dejavnikov spominja na grško sago izpred nekaj let. Morda najbolj opazne podobnosti so velika zadolženost (v območju evra je Italija po relativni zadolženosti glede na BDP na drugem mestu, pred njo je samo Grčija), velik delež dolga v lasti domačega bančnega sistema, skrb vzbujajoča srednjeročna vzdržnost dolga, model rasti, ki ne kaže na obrat, ki bi prinesel večjo rast gospodarstva in blaginjo državljanom, ter vzpon populističnih strank, ki rade javno polemizirajo o smiselnosti članstva v EU in skupni valuti.

Vse vendarle ni tako zelo podobno. Italija je ena izmed večjih ekonomij v EU in precej večja od grške ekonomije. Morebiten zlom Italije bi povzročil probleme po celotnem evroobmočju, zato lahko pričakujemo, da bo pripravljenost Evrope prisluhniti italijanskim voditeljem in najti skupno pot najbrž precej večja, kot je bila v primeru Grčije. Beg iz delniških in obvezniških trgov se je že pojavil, saj v nasprotju s prebivalci Italije vlagatelji v večini niso naklonjeni populističnim ukrepom. Spodbuden pa je relativno majhen padec vrednosti evra nasproti drugim valutam, kar kaže na to, da večji del trga za zdaj ne vidi, da Italija ne bi mogla zaviti s poti, po kateri je šla Grčija.

Ravno grška izkušnja je lahko pomemben dejavnik pri izbiri nadaljnjih korakov italijanske vlade. Morajo se zavedati – in najbrž tudi se –, da ob morebitnem poslabšanju odnosov s trgom dolžniškega kapitala lahko postanejo precej bolj dramatične razmere. Nezmožnost reprogramiranja kreditov ali zadolževanja po sprejemljivih obrestnih merah pa bi povzročila ogromno gospodarsko škodo, ki bi jo prav podporniki populističnih strank občutili najmočneje.

Ne gre pozabiti, da je grška Siriza prišla na oblast z obljubami, da se ne bodo uklonili EU in da bodo za vselej prekinili z varčevalnimi ukrepi, ki jih je narekovala trojka. Podporo za to so dobili tudi na referendumu. Pa vendarle so se na koncu, ob zavedanju, kaj bi takšne odločitve zares prinesle njihovim državljanom na dolgi rok, »premislili« in se lotili reševanja na tradicionalen način. Podoben preobrat, preden bo prepozno, lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo tudi v italijanski zgodbi.

Avtor: Vid Pajić, Triglav Skladi

DELO, BORZNA ANALIZA, 6. 10. 2018, RUBRIKA: SVETOVNI TRGI

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt