Pet 5 Sep 2014

Ali Baba in 40 razbojnikov na borzo

Ne, ni napaka v naslovu, ampak odraz aktualnih dogodkov in razmer na svetovnih kapitalskih trgih, ki jih bomo za voljo lažjega branja ponazorili z nekaterimi dobro znanimi junaki iz fiktivnega sveta. Starejši bralci naše rubrike zagotovo še pomnijo klasično filmsko uspešnico iz leta 1954 s Fernandelom v vlogi glavnega junaka, v spominu pa so ostale najmanj njegove grimase in širok nasmeh. Nekoliko mlajši bomo naslov povezali s pravljico za najmlajše, ki smo jo poslušali v otroških letih in nestrpno čakali zaključek. Če ob vas ta hip sedi najmlajši član vaše družine in vas sprašuje o vsebini zgodbice, ki je tokrat nenavadno v Dnevniku, pa ga boste morali na žalost razočarati, da gre le za igro naslovov, njegove najljubše prigode pa so še vedno v otroški zbirki pravljic. Z imenom Ali Baba imamo seveda v mislih prihajajočo javno ponudbo delnic (IPO) kitajskega spletnega velikana in trgovca Alibabe, ki naj bi v prihodnjih tednih začel roadshow med vlagatelji, po nekaterih informacijah celo že v ponedeljek. Ali Baba in razbojniki oz. bolje rečeno Jack Ma, 49-letni predsednik in ustanovitelj družbe, novopečeni večkratni milijarder in lastnik okoli 8,9 odstotkov družbe, tako s svojimi sodelavci načrtuje v dveh tednih obiskati tri kontinente (Azija, Evropa, Amerika) in opraviti 100 sestankov, na katerih bo temeljito odgovarjal na vprašanja potencialnih vlagateljev, prvi dan trgovanja pa bi lahko bil po nekaterih ugibanjih 18. ali 19. september. Nove delnice bodo nosile oznako BABA, po nekaterih ocenah bi lahko zbrali 20 milijard dolarjev sredstev, kar pomeni več kot 19,7 milijarde dolarjev, ki jih je marca 2008 zbrala Visa, ki trenutno (še) drži prvo mesto na lestvici največjih IPO v ZDA. Javna ponudba delnice Facebooka iz marca 2012, ki je pritegnila 16 milijard sredstev, bo tako zagotovo premagana, celotna tržna kapitalizacija Alibabe pa se po mnenju analitikov giblje med 150 in 200 milijardami dolarjev. Da si nekoliko bolje predstavljamo velikost elektronskega junaka iz naslova, predstavimo še nekaj številk: družba je v letu 2013 posredovala pri 11,3 milijarde naročil blaga v vrednosti kar 248 milijard dolarjev, konec leta 2013 je imela 231 milijonov aktivnih kupcev in 20.844 zaposlenih. Za samo družbo je to v zadnjih dvanajstih mesecih pomenilo 9,4 milijarde dolarjev prihodkov in dobrih 5 milijard dobička, stopnje rasti pa so še vedno visoke, kar je glede na nizko penetracijo spletne trgovine na Kitajskem in splošne trende tudi razumljivo.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 5. 9. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič