Pet 10 Maj 2013

Adi Dassler in njegova zapuščina

V zadnjih tednih je ameriški delniški trg uspešno presegel pretekle najvišje vrednosti in jih z rastjo ta teden še dodatno nadgradil, saj zadnja vrednost indeksa S&P znaša okoli 1630 točk in za dobre tri odstotke presega nivoje iz oktobra 2007. Sezona objav poslovnih rezultatov za prvi letošnji kvartal nadaljuje optimistične objave in rasti dobičkov podjetij, ki smo jim priča četrto leto zapored, še enkrat več tako lahko ugotovimo, da se ameriška podjetja uspešno spopadajo s spremenjenimi razmerami v poslovnem okolju. Skupen dobiček indeksa S&P 500 je že krepko presegel tistega iz leta 2007, kar je dovolj zgovoren podatek in razlaga povprečnemu opazovalcu, zakaj nove rekordne vrednosti. Trenutna vrednost kazalnika cene in dobička na delnico indeksa (P/E) tako dosega vrednost 15,9 in je zelo blizu 5-letnemu povprečju, napovedi za letošnje in prihodnje leto pa vrednost pričakovanih kazalnikov postavijo pri 14,8 in 13,3. Po dolgih šestih oz. trinajstih letih pa je, če se izrazimo v žargonu tehnične analize, dvojni vrh le prebil nemški DAX in dosegel nove najvišje vrednosti, kar se je v začetku let 2003 in 2009 slišalo bolj kot ne znanstvena fantastika. Njegova vrednost kazalnika P/E znaša okoli 15,5, še veliko bolj pa je za vlagatelje zanimiva projekcija rasti dobičkov za letošnje in prihodnje leto, ki vrednosti postavi pri 12,2 in 10,8. Če poleg dodamo okolje nizkih obrestnih mer in relativno nizke donose do dospetja dolžniških vrednostnih papirjev visoke bonitete, je optimizem po delniških trgih še toliko bolj razumljiv, saj investitorjem zmanjkuje alternativ, ki ponujajo ugodno razmerje med tveganjem in donosom.  Za doseganjem rekordov DAX-a je v letošnjem letu s 23,7-odstotno rastjo najbolj zaslužna delnica podjetja Adidas, ki je dobro poznan prenekateremu »športnemu« bralcu kolumne, na vrhu lestvice po donosu pa najdemo še HeidelbergCement, Henkel, Merck in Bayer. V rdečih številkah letošnjega leta sicer najdemo nekatere zmagovalce pretekle krize, ki zaradi specifičnih razlog v letošnjem letu beležijo slabša borzna gibanja, med njimi tako navedimo delnice izdajateljev Siemens, BMW in Volkswagen, če naštejemo samo nekatere.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, direktor sektorja za individualno upravljanje premoženja

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo