Ned 28 Jul 2019

6,2 odstotka – najnižja raven gospodarske rasti v treh desetletjih

Kitajska gospodarska rast se znižuje, po pričakovanjih naj bi se spustila tudi pod mejo šest odstotkov.

Kitajska gospodarska rast se je v drugem četrtletju upočasnila na 6,2 odstotka. Po mnenju analitikov pričakovano, pa vendar na najnižjih ravneh še od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kitajska gospodarska rast se znižuje in precej udeležencev kapitalskega trga pričakuje, da se bo v naslednjih obdobjih spustila tudi pod mejo šestih odstotkov.

Če bi stvarem pustili prosto pot, bi se to verjetno tudi kmalu zgodilo, mogoče že v naslednjem četrtletju. Carine, ki so jih uvedle ZDA, pritiskajo kitajsko gospodarstvo, v prid pa jim ne gredo niti podatki o ohlajanju evropskega gospodarstva. Vsekakor so se stvari na Kitajskem v zadnjih letih spremenile. Kitajska se ne opira več na težko industrijo in izvoz. Paradigma, ki se je začela pred leti, predvideva vstop v potrošniško družbo, rast kupne moči prebivalstva ter večjo proizvodnjo za domači trg. S tem postaja Kitajska vse manj odvisna od izvoza izdelkov in storitev, za gospodarsko rast pa postaja vse bolj pomembna rast domače potrošnje. Delež izvoza v bruto domačem proizvodu je zdaj okoli 20 odstotkov in pričakovati je, da se bo v prihodnje še zmanjševal.

Seveda se ob pričakovanem znižanju rasti BDP pojavijo tudi pritiski na potrošnjo. Ljudje zapravljajo manj, saj pričakujejo, da se jim bodo prihodki v prihodnosti zmanjšali oziroma vsaj ne bodo rasli. V takšnem položaju mora ukrepati država. Tako so sprejeli spodbujevalne ukrepe, s ciljem oživitve gospodarstva, predvsem domače potrošnje. V ospredju je predvsem zniževanje različnih davkov. Vse skupaj naj bi davke znižalo za skoraj dva tisoč milijard juanov, kar je okoli 260 milijard evrov.

Ker so nekatera podjetja zaradi strahu pred carinami začela svojo proizvodnjo seliti v druge države, predvsem v Vietnam, bi lahko prišlo tudi do zmanjšanja zaposlenosti. Tako je v načrtu tudi povečanje gradnje infrastrukture, s čimer bi se ta učinek lahko tudi ublažil.

V drugem četrtletju letošnjega leta je domača potrošnja na Kitajskem zrasla za 9,8 odstotka v primerjavi z letom prej, kar je presenetilo analitike, ki so povprečno pričakovali 8,3-odstotno rast. Za presenečenje so verjetno poskrbeli prodajalci avtomobilov, ki so se v preteklem četrtletju želeli z znižanjem cen znebiti starih zalog. Tako je mogoče, da v tretjem četrtletju ta učinek ne bo več tako izrazit in bodo rast potrošnje morali podpirati znižani davki.

Svoje bi lahko dodala tudi kitajska centralna banka. Čeprav je zadolženost gospodarstva in gospodinjstev relativno velika, je vseeno mogoče pričakovati spodbujevalne ukrepe centralne banke, tako v obliki znižanja obvezne rezerve kakor tudi v obliki znižanja obrestne mere. To bi spodbudilo tudi nepremičninski sektor, ki je na Kitajskem pomemben generator gospodarske rasti.

Razpoloženje na borzi v Hongkongu je letos vseeno optimistično. Borzni indeks HSCEI, ki meri spremembe tečajev pomembnejših delnic kitajskih podjetij, je letos pridobil dobrih 11 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih, in slabih osem odstotkov, merjeno v lokalni valuti. Predvsem so letos zrasle delnice v segmentih potrošnih dobrin, farmacije ter informacijske tehnologije. Trg očitno pričakuje, da jim bo s spodbujevalnimi ukrepi uspelo spodbuditi domačo potrošnjo ter preprečiti močnejše ohlajanje kitajskega gospodarstva.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DELO, 28.7.2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več