Tor 20 Jun 2017

Kako bodo obrestne mere krojile dogajanje na borzi v prihodnje?

Ameriška centralna banka je že pričela z dvigovanjem obrestnih mer in na zasedanju v juniju pričakujemo nadaljnji dvig obrestne mere.

Seveda pa FED ne želi prestrašiti trgov in dvigi so postopni ter zelo premišljeni. V Evropi je situacija glede obrestnih mer nekoliko drugačna. Guverner Evropske centralne banke (ECB), Mario Draghi, je v zadnjem govoru dokaj nepričakovano dejal, da se bo nadaljevala ekspanzivna monetarna politika in posledično nizke obrestne mere. Seveda makro podatki oz. gospodarska rast v ZDA in EU že govorita v prid višanju obrestnih mer, vendar se obe centralni banki ne želita prenagliti, saj je eden od makro ciljev centralnih bank tudi določena ciljna raven inflacije. Tako želi ECB z nadaljnjo politiko nizkih obrestnih mer zagnati predvsem inflacijo, ki mora biti razpršena po celotnem območju EU in vztrajati pri ciljni ravni dlje časa. Tega pa za zdaj še nismo dosegli, saj so skoke inflacije povzročile predvsem višje cene energentov. Če izločimo omenjene vplive, potem želena jedrna inflacija še ni na ravneh, za katere si prizadeva centralna banka. Prav tako se inflacijske stopnje močno razlikujejo med državami znotraj EU – tako imamo države, ki imajo že prek 3-odstotno letno inflacijo, na drugi strani pa tudi države z inflacijo krepko pod 1 odstotkom. In vse to govori v prid nadaljnjim nizkim obrestnim meram, vsaj v območju EU.

Na obvezniške naložbe v raznih pokojninskih skladih, bankah oz. zavarovalnicah je treba po eni strani gledati skozi prizmo načina vrednotenja teh naložb v portfeljih, po drugi strani pa z vidika, kako bodo ti subjekti prilagajali svojo naložbeno politiko v obdobjih višanja obrestnih mer. Določeni finančni subjekti imajo del svojih obvezniških naložb v bilancah knjižen na dveh ločenih »računovodskih depojih«: eno je premoženje, knjiženo kot »razpoložljivo za prodajo - RZP« in vrednoteno po trenutnih tržnih tečajih, drugo premoženje pa je »držanje do dospetja - HTM«. Na višanje obrestnih mer bodo bolj občutljive naložbe RZP, ki se dnevno prevrednotijo na trenutne tečaje in ki se jim bo ob višanju obrestnih mer cena zniževala. Posledično se pričakujejo prilagoditve predvsem v tem delu portfelja na način, da se bo »krajšala« ročnost teh naložb. Drugače povedano, v portfeljih se bo odprodajalo obveznice z daljšo ročnostjo in na drugi strani povečevalo delež dolžniških naložb s krajšim datumom zapadlosti. Obveznice s krajšo ročnostjo so namreč manj cenovno občutljive na spremembo obrestnih mer. V primeru višanja obrestnih mer take obveznice cenovno padejo manj kot obveznice, ki imajo daljšo ročnost. Izgubam se torej subjekti ne bodo mogli popolnoma izogniti (razen z uporabo izvedenih finančnih inštrumentov), lahko pa seveda s prilagoditvijo portfelja ustrezno omejijo izgube in zmanjšajo volatilnost portfelja.

S strani ameriške centralne banke smo v zadnjem letu doživeli že dva dviga, vendar kakih večjih pretresov na trgu ni bilo. Večji premiki so na delniškem trgu sicer možni v primeru, če bi prišlo do dviga nepričakovano oz. bi bil ta radikalnejši. Ne glede na to pa smo trenutno še vedno v območju skoraj »ničelnih« obrestnih mer in kapital je v iskanju oz. »lovu« na donose. Trenutne donosnosti netveganih naložb so namreč prenizke, da bi zadovoljile vse preference kapitala, ki je na trgu, in posledično se kapital preliva v nekoliko bolj tvegane naložbe. Na eni strani so to lahko obveznice izven investicijskega razreda (t. i. high yield obveznice) oz. obveznice razvijajočih se držav, na drugi strani pa nam ostane samo še delniški trg. Seveda pa je temeljna obrestna mera samo eden od faktorjev, ki vplivajo na delniške donose. Treba je upoštevati še vse makro podatke in pa same rezultate poslovanja podjetij, ki v trenutni situaciji kažejo tako pozitivno sliko, da se vedno več kapitala seli na delniške trge.

 

Avtor: Janez Javornik, Pomočnik direktorja sektorja za individualno upravljanje premoženja, Triglav Skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt