Pet 26 Okt 2012

Je dno že doseženo?

 

Na Kitajskem so v zadnjih dveh tednih objavili nove makroekonomske podatke. Občutki po objavah  so bili sicer mešani,  vendar pa podatki vlivajo vsaj malo optimizma.Objavljena rast kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) je v tretjem letošnjem četrtletju znašala 7,4% glede na enako obdobje lani, kar je najnižja stopnja rasti v zadnjih 10 letih. Obenem je trend padanja stopnje rasti opazen že od začetka leta 2010. Ta podatek bi sam po sebi sprožil zelo negativne reakcije, vendar so nekateri  drugi kazalci, ki so bili objavljeni ta mesec, nekoliko bolj pozitivni. Kitajsko gospodarstvo je še vedno izvozno usmerjeno, tako da so podatki o rasti izvoza pomembni. V mesecu septembru je bil kitajski izvoz za 9,9% glede na september lani, kar je bilo več od pričakovanja analtikov, in bistveno več od istega podatka za mesec avgust, ki je znašal 2,7%. Analitiki so tudi pričakovali, da se rast maloprodaje v septembru ne bo bisteno spremenila. Objavljen podatek, da se je maloprodaja v septembru letos zvišala za 14,2% glede na spetember lani je bila pozitivno presenečenje. Enak podatek za avgust je namreč znašal 13,2%.

Tudi industrijska proizvodnja je zabeležila višjo rast od pričakovanj analitikov, in sicer je rast v mesecu septembru znašala 9,2% glede na september lani, medtem ko je bil za mesec avgust ta podatek 8,9%. Ti podatki kažejo na to, da se je povečalo tako izvozno, kot tudi domače povpraševanje, kar pozitivno vpliva na industrijsko proizvodnjo. Odzivi investitorjev na objavljene podatke so bili mešani. Nekateri menijo, da so pozitivni premiki le trenutni, in da se bo v naslednjih mesecih gospodarstvo še ohlajalo. Medtem so drugi prepričani, da spodbudni podatki kažejo na to, da so ukrepi kitajske vlade, ki je objavila spodbujevalne ukrepe usmerjene v izgradnjo infrastrukture, vredne 120 milijard EUR, očitno začeli delovati, ter da tako obstaja možnost, da bo podatek o rasti BDP za naslednji kvartal boljši in da je trend upadanja rasti BDP končno prekinjen. Kdo ima prav, bodo pokazali podatki, ki bodo objavljeni v naslednjih mesecih.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.   

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več