Pon 18 Dec 2017

Solidno letos, spodbudno tudi za prihodnje leto

Trgi v razvoju Letos bodo vlagatelji verjetno vknjižili še kakšno odstotno točko več kot lani. Leto 2017 se bo za evrske vlagatelje na trgih v razvoju tako kot lansko končalo solidno.

Konec leta bodo vlagatelji zelo verjetno vknjižili še kakšno odstotno točko višjo donosnost kot lani (15 odstotkov z vključenimi dividendami).

Kako pa kaže za prihodnje leto? V družbi bomo še naprej naklonjeni omenjenim gospodarstvom. Ena najbolj sinhronih gospodarskih rasti naj bi se nadaljevala tudi prihodnje leto. Medtem ko se nekatere države izvijajo iz recesije (na primer Rusija in Brazilija), se pri drugih ohranja dinamika rasti, ki je višja kot v razvitih gospodarstvih, a hkrati nižja kot v obdobju pred nastopom finančne krize.

Velik vpliv na razvoj regije ima Kitajska, ki sicer upočasnjuje svojo gospodarsko rast, a z vsemi vzvodi, ki jih ima tamkajšnja oblast nad gospodarstvom, se to za zdaj dogaja postopno in nadzorovano. V drugi polovici oktobra so imeli na Kitajskem 19. kongres komunistične partije, kjer so izvolili novo vodstvo in pripravili »vizijo« države za prihodnjih pet let. Kitajska naj bi postala vodilna svetovna sila na političnem, gospodarskem in vojaškem področju, stabilno gospodarsko rast pa naj bi zagotavljali s posebno skrbnostjo do okolja in pravičnejšo razdelitvijo premoženja. Precej drzni načrti, ki očitno hranijo optimizem med ljudstvom.

Znani geopolitični analitik Ian Bremmer je pred kratkim objavil rezultate Ipsosove ankete, na kateri kar 53 odstotkov Kitajcev meni, da se razmere v svetu izboljšujejo. S tem naj bi se strinjalo le 16 odstotkov Američanov in sedem odstotkov Nemcev. Leta 2018 bodo na sporedu tudi številne volitve. Marca bodo predsednika Putina verjetno spet izvolili v Rusiji, novega predsednika pa bodo dobili v Mehiki in Braziliji. Po mnenju Capital Economics bo razplet v Mehiki, kjer bodo tudi volitve v kongres, pomemben za pogajanja o Nafti, Braziliji pa se obeta nekoliko populistična oblast, ki bi lahko opustila izvajanje strukturnih reform.

Graf: Donosi izbranih trgov (rast delniških indeksov, v odstotkih)

 

Vir: Bloomberg, 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DELO, STR. 18, 18.12.2017, RUBRIKA: TRGI V RAZVOJU 

   Zapri

   Želim izvedeti več

   To prevent automated spam submissions leave this field empty.

   Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na http://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

   Aprila nižji vstopni stroški za 50 %

   Preberite več o akciji.