Pet 9 Dec 2011

Vrh EU

Eden glavnih ameriških delniških indeksov Dow Jones je ta teden dosegel nov vrh glede na mesec oktober, donosnost indeksa v letošnjem letu znaša 5 odstotkov, merjeno tako v dolarjih kot tudi v evro valuti, saj sta obe valuti v letošnjem letu praktično izenačeni. Eden glavnih razlogov za optimizem na kapitalskih trgih so visoka pričakovanja, ki jih imajo investitorji glede razpleta reševanja evrske dolžniške krize in pa tudi same valute evro.

Včeraj se je namreč začelo srečanje voditeljev članic držav EU, katerega namen in cilj je najti kredibilne rešitve za evrsko krizo in jih nato uresničiti. Nemčija in Francija za rešitev krize predlagata novo evropsko pogodbo, ki bi od držav EU zahtevala večjo proračunsko disciplino, nadzor nad izvajanjem pa bi imela evropska komisija, ki bi morebitne kršitve tudi sankcionirala. Po drugi strani pa omenjeni državi dopuščata možnost posebne pogodbe samo za članice evroobmočja. Trenutno se zelo verjetno nahajamo na eni točki, kjer bo uspeh vrha držav EU potisnil tečaje delnic še mnogo višje, saj je v trenutnih tečajih vkalkuliranega ogromno pesimizma in so zgodovinsko gledano podcenjeni, morebitni neuspeh pa lahko kratkoročno zaniha tečaje delnic navzdol, vendar se cene delnic ne bodo stabilizirale bistveno nižje od trenutnih cen.

Poudariti je potrebno še en vidik reševanja evropske dolžniške krize in evra, ki sicer še ni čisto v ospredju, se pa vse bolj pojavljajo pritiski, da bi sprejel vodilno vlogo pri reševanju, to pa je vidik reševanja krize, kjer bi ključno vlogo odigrala Evropska centralna banka (ECB). Ta naj bi reševala države z neomejenimi nakupi njihovih obveznic, vendar pa je predsednik ECB Mario Draghi že zavrnil take pritiske in še enkrat poudaril, da je glavni cilj ECB stabilnost cen in inflacija pod dvema odstotkoma.  Zelo verjetno pa je, da bo ECB kmalu sprejela nove ukrepe, predvsem v smeri pomoči bančnemu sektorju, ki ga je kriza najbolj prizadela, s ciljem, da bi bančni sektor končno začel posojati denar podjetjem ter da bi se rešil kreditni krč.

Vse oči investitorjev so včeraj in danes uprte v Marseille, kjer poteka vrh EU, in kjer se pričakuje marsikaj. Zagotovo je, da se nekaj mora zgoditi, saj je to tudi v interesu ZDA, kjer tako s strani predsednika Obame kot finančnega ministra prihajajo jasni znaki, da morajo evropski voditelji najti reštev za izhod iz krize. Kako hitro in pravočasno bo rešitev prišla in se izvedla, pa bo pokazal čas.

 

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič