Pon 22 Okt 2018

Trije koraki do brezskrbne prihodnosti

Vsi si želimo brezskrbne in varne prihodnosti zase in za svojo družino. A to lahko za vsakogar pomeni nekaj drugega.

Zdravje je človekovo največje bogastvo. Prav zato skrbimo za svoje telo, se zdravo prehranjujemo, ukvarjamo s športom in si umivamo zobe. Da nam bo naše telo še dolgo dobro služilo, smo torej poskrbeli. Kaj pa finančna prihodnost in varnost?

Da bi lahko brezskrbno uživali, moramo zadovoljiti tako svoje trenutne, kot bodoče potrebe, hkrati pa se zavarovati pred nepričakovanimi stroški.

Če želimo torej poskrbeti tudi za ta vidik, se moramo osredotočiti na tri glavne korake, s katerimi lahko začnemo že danes. Tako bomo hitro na pravi poti do brezskrbnega življenja brez zanašanja na srečo.

1. korak - Premoženje in dolgovi

Za prihodnost je potrebno začeti delati danes. Začnemo lahko s sestavljanjem seznama premoženja in obveznosti, ki jih imamo trenutno. Tako si lahko ustvarimo dobro sliko, kje trenutno stojimo.

Ob tem se lahko vprašamo, ali smo sposobni prebroditi tudi manjšo finančno krizo. Začasna izguba dohodkov, nujno popravilo avtomobila ali drugi nepričakovani stroški se lahko pripetijo komurkoli.

Priporočljivo je, da imamo vedno na voljo dovolj likvidnih sredstev, da lahko z njimi preživimo vsaj nekaj mesecev.

Druga stvar pa je obvladovanje dolgov. To vključuje tako redno poravnavanje sprotnih obveznosti, s čimer se izognemu marsikaterim nepotrebnim stroškom, kot premišljeno zadolževanje na dolgi rok.

2. korak - Načrt za prihodnost

Načrt je pogosto najpomembnejši del poti, saj omogoča, da s poti ne skrenemo in dosežemo zastavljeni cilj. Naši dolgoročni finančni cilji se razlikujejo, a vsi bi morali postaviti mirno upokojitev na prvo mesto. Tudi če nikoli ne nameravamo prenehati z delom, nas morda včasih okoliščine pripeljejo do tega, da se moramo upokojiti.

Povprečna neto pokojnina je v preteklem letu znašala le nekaj čez 600 evrov, kar je 40 odstotkov manj, kot je znašala povprečna plača. Kakovost našega življenja po upokojitvi je tako vedno bolj odvisna od višine prihrankov, ki jih bomo ustvarili sami, zato je investiranje in dodatno varčevanje že skoraj nuja. Ne glede na to, koliko časa nas še čaka do upokojitve, je najbolje, da začnemo za to skrbeti že danes.

Ker se naša pričakovana življenjska doba podaljšuje, je vedno daljši tudi čas, ko bomo porabljali svoje prihranke in investicije. Prav zato je pomembno, da za svojo prihodnost poskrbimo čim prej.

Na srečo se donosi izračunavajo po obrestno obrestnem računu, zato je čimprejšnji začetek varčevanja ključnega pomena. Prej kot začnemo investirati v svojo prihodnost, manj bomo za to porabili na dolgi rok.

3. korak - Vlaganje in investicije

Da bi lažje izbrali primerno naložbo, moramo najprej ugotoviti, kakšen tip vlagatelja smo. Tako lahko ugotovimo, katera naložbena rešitev je za nas najprimernejša.

Za varčevanje in investiranje v prihodnost so ponavadi najbolj primerni vzajemni skladi. Vzajemni sklad je namreč najbolj transparenten, varen in stroškovno učinkovit finančni instrument za plemenitenje našega premoženja.

Pri dolgoročnem vlaganju je pomembna tudi razpršenost naložb. Vzajemni skladi so tudi iz tega vidika preudarna rešitev, saj zbrana sredstva vlagateljev vlagajo v večje število vrednostnih papirjev, in so tako manj podvženi nihanjem na trgih, vloženi denar pa še vedno dela za nas.

Z rednimi vplačili v vzajemne sklade si tako lahko obetamo brezskrbno prihodnost z zdravimi finančnimi temelji.

Kratek vlagateljski test vas pripelje do predlogov naložbenih rešitev, ki najbolj ustrezajo vašim naložbenim pričakovanjem. Preverite!

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več