Pon 13 Feb 2017

Zmanjšati izpostavljenost do delnic rudarskih podjetij

Vlagatelje je presenetila močna rast cen železove rude v zadnjem letu; za letos bolj pesimistične napovedi

Letos se je cena železove rude (62-odstotni delež železa, cena vključuje tudi prevoznino na Kitajsko v pristanišče Qingdao) v ameriških dolarjih zvišala za 6,3 odstotka, kar pomeni, da se je od spodnje točke, ki je bila dosežena 11. decembra 2015, povečala že za približno 120 odstotkov. Treba je priznati, da je močna rast cene železove rude, ki smo ji bili priča lani in ki je temeljila tako na špekulativnem povpraševanju s Kitajske kot tudi na objektivnih dejavnikih, kot so, na primer, stimulativni ukrepi na Kitajskem, presenetila večino analitikov in vlagateljev.  

Sodeč po napovedih tujih analitikov, ki jih spremlja Bloomberg, znaša mediana pričakovane spremembe cene železove rude do konca tega četrtletja -11,7 odstotka (napovedi so v razponu od -36,8 odstotka do -8,2 odstotka). Kot ključni vzrok za pesimistična mnenja lahko navedemo pričakovano rast ponudbe – po nekaterih napovedih naj bi letos na trg prišlo dodatnih 90 milijonov ton železove rude. Obseg železove rude, odpremljene iz avstralskega pristanišča Port Hedland je bil januarja najvišji v zgodovini (glede na pretekle podatke o januarskih odpremah) in za 19 odstotkov višji kot leto prej. Na drugem koncu sveta, v Braziliji, je sredi januarja začel obratovati rudnik S11D (največji projekt na področju pridobivanja železove rude, katerega lastnik je podjetje Vale), ki naj bi po nekaterih ocenah do leta 2020 začel obratovati s celotno zmogljivostjo, letna proizvodnja pa naj bi bila okrog 90 milijonov ton.

Analitiki ameriške banke JPMorgan Chase, ki sicer ne pričakujejo večjega padca cen železove rude (povprečna cena leta 2017 je 73 ameriških dolarjev, kar pa je še vedno 12,6 odstotka pod sedanjo ceno), ocenjujejo, da bodo letos največja rudarska podjetja ravnala racionalno. Vendar visoke cene surovine lahko povzročijo rast ponudbe zunaj Avstralije in Brazilije. 

Položaj otežujejo rekordne zaloge železove rude v kitajskih pristaniščih, ki so se samo letos povečale za 8,3 odstotka (rast od spodnje točke z dne 30. junija 2015 znaša 55,9 odstotka) in so zdaj za tretjino večje od povprečja v zadnjih sedmih letih. Treba je tudi omeniti, da je zasedenost kapacitet kitajskih pristanišč zdaj približno 75-odstotna.

Negativni pritisk na cene železove rude lahko povzročijo tudi skrbi vlagateljev glede gospodarske rasti na Kitajskem in manj stimulativna monetarna politika kitajske centralne banke.     

Rast cen surovine je gotovo razveselila rudarska podjetja. Višje lanske povprečne cene železove rude kot tudi ukrepi podjetij pri doseganju višje stroškovne učinkovitosti bodo pomagali doseči pozitivno letno rast čistega dobička. Potrditev te teze so rezultati podjetja Rio Tinto, ki je prejšnji teden objavilo 12-odstotno rast čistega dobička leta 2016, kar je bilo nad pričakovanji analitikov.

Cena železove rude se je močno povečala v zadnjem letu dni. Sodeč po pričakovani rasti ponudbe je bila ta rast mogoče pretirana, ključna neznanka pa je še vedno Kitajska. Vlagatelji naj torej razmislijo o zmanjšanju izpostavljenosti do delnic rudarskih podjetij.  

Graf: Železova ruda

Vir: Bloomberg

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Delo, str. 18, 13. 2. 2017, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več