Pon 4 Apr 2016

Zelo verjetno prihaja obdobje povečane nihajnosti tečajev

PRIČAKUJEMO NAPETO IGRO VZPONOV IN PADCEV, PRESENETLJIVIH OBRATOV, TRAGIČNIH IN NAKLJUČNIH JUNAKOV

Prvo četrtletje leta je vendarle končano. Označimo ga lahko za depresivno-manično, saj so do sredine februarja delniški trgi utrpeli globoke padce, ki so v vlagateljih prebudili duhove globalne finančne krize. Po skoraj 20-odstotnih padcih je prišel odrešilni tehnični odboj, ki se je marca okrepil z zelo prijazno centralno-bančno retoriko.

Evropska centralna banka je namreč popravila slab okus, ki je ostal še od prednovoletnega zasedanja in z novim naborom ukrepov presenetila tudi najbolj optimistične napovedovalce monetarne politike. Ameriška centralna banka je na marčevskem zasedanju za polovico zmanjšala letošnje pričakovano število dvigov ključne obrestne mere, v govoru guvernerke Yellen v Economic Club of New York prejšnjega tedna pa še dodatno znižala konkretna pričakovanja o možnem aprilskem dvigu in poudarila večjo utež zunanjih dejavnikov na odločitve ameriške centralne banke. Podobne ocene lahko podelimo tudi japonski in kitajski centralni banki.

Skupni učinek je bil fantastičen, saj so delniški trgi od februarskega dne pridobili več kot deset odstotkov. Kot velja, da so centralni bankirji z opisanimi dejanji spodbudili borzne bike v stampedo, so pomembno vplivali tudi na zmanjšanje nekaterih tveganj, ki so se v prvem četrtletju izkazali za pereče. Tako so britvice kitajskega ohlajanja, »naftagedona« (prosto po investicijski banki Citigroup), počasne globalne gospodarske rasti, deflacije in nekaterih drugih otopele. Kaj pa zdaj?

Za nami je verjetno lepši del borzne pomladi, aprila, maja in junija pa se nam obetajo gibanja, ki so jih analitiki v en glas poudarjali že pred koncem prejšnjega koledarskega leta – čaka nas torej obdobje povečane nihajnosti. Kljub zgoraj opisanim korenčkom centralnih bank je teža hitrega borznega vzpenjanja velika in vsaj kratkoročno lahko pričakujemo kakšen popravek, ki bi tečaje nekoliko sklestil s kratkoročnega vrha. Glede na pričakovanje, da si bodo centralni bankirji vzeli nekaj mesecev odmora, da ocenijo primernost na novo vpeljanih orodij, z njihove strani ne moremo pričakovati bistvenega prispevka k podpori tečajev za vsako ceno. Gotovo bo retorika centralnih bankirjev v tem obdobju bolj osredotočena na poudarjanje potrebe po večji aktivnosti vlad za strukturne reforme. V ospredje bodo zato stopili ekonomski fundamenti vrednostnih papirjev, njihova vrednotenja in sama tehnična slika trgov. Pravzaprav vse tri kategorije od vlagateljev v prihodnjih tednih terjajo previdnost. Objave poslovanja v preteklem četrtletju niso navdušile, vrednotenja so po sunkoviti rasti manj ugodna, enako velja za tehnično sliko.

Scena za vstop v poletne mesece je tako pripravljena, igralci so na položajih. Gledalci pa lahko pričakujejo napeto igro vzponov in padcev, presenetljivih obratov, tragičnih in naključnih junakov.

Graf: Indeks S&P 500 v indeksnih točkah

Vir: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 16, 4. 4. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič