Sob 28 Nov 2015

Železova ruda

Cena železove rude pada že nekaj let. Sedaj je, merjeno v ameriških dolarjih, že cenejša, kot je bila med svetovno finančno krizo v letih 2008 in 2009.

Ko govorimo o železovi rudi, je treba vedeti, da precej kupcev prihaja iz Kitajske. Prav Kitajska je v zadnjih letih potrebovala precej železa za gradnjo infrastrukture (ceste, železnice, pristanišča...), pa tudi za gradnjo stanovanjskih zgradb. Gradili so nove proizvodne kapacitete, za kar so prav tako potrebovali železo. Sedaj se je gospodarstvo našlo v situaciji, ko je na nepremičninskem trgu preveč ponudbe in proizvodne kapacitete niso dovolj izkoriščene.

Železarne so postale ekološki problem, in zaradi pomanjkanja povpraševanja se bodo verjetno nekatere tudi zaprle.

Tudi pri rudarskih podjetjih prihaja do premikov. Pred leti so podjetja predvsem povečevala kapacitete za izkop, saj se je pričakovalo, da se bo povpraševanje po železovi rudi skozi čas povečevalo. Sedaj je jasno, da so bila pričakovanja previsoka, in začela se je borba za tržni delež. Pri tem večja podjetja še naprej širijo kapacitete, saj želijo znižati proizvodno ceno. Z večjo količino na trgu, ki jo ponudijo po nižji ceni, poskušajo s trga izriniti manjše proizvajalce. Tako bo lahko čez nekaj let na trgu le peščica večjih rudarskih podjetij, ki bodo na trgu ponujala železovo rudo, ki bo izkopana z nižjimi stroški kot danes.

Trend padanja cen železove rude se lahko še nadaljuje. Čeprav imajo nekateri to za posledico ohlajanja kitajskega gospodarstva, so razlogi verjetno drugačni. Kitajsko gospodarstvo je v fazi transformacije. Infrastruktura se bo gradila še naprej, gospodarstvo pa se bo bolj razvijalo v smeri nove ekonomije. Rast bruto domačega proizvoda bo vse bolj odvisna od informacijske tehnologije - pametnih telefonov, aplikacij ter drugih inovativnih rešitev. Tudi trgovina se seli na splet, saj prodaja v spletnih trgovinah beleži bistveno višje stopnje rasti kot prodaja v tradicionalnih trgovinah. Nova ekonomija pa zahteva manj železa in jekla.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi, d.o.o.

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 28. 11. 2015, rubrika: Borzni komentar  

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo